IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рисковете пред пазара на имоти в Швейцария се увеличават незначително

UBS определя 18 региона от страната като особено рискови от гледна точка на "прегряване" на пазара

15:12 | 05.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Рисковете пред пазара на имоти в Швейцария се увеличават незначително

Рисковете пред швейцарския пазар на недвижими имоти се увеличават незначително през второто тримесечие, като ръстът на цените на жилищата и ипотеките изпреварва този на доходите, констатира най-голямата банка в Швейцария UBS, цитирана от Bloomberg.

Индексът, изчисляван от UBS, който измерва рисковете от формирането и спукването на балон на пазара на имоти в страната, е нараснал до 1,24 пункта за периода април-юни от 1,22 пункта през първото тримесечие. Стойности над 2 пункта регистрират наличие на балон, припомнят от банката. UBS определя 18 региона от Швейцария като особено рискови.

Експанзионистичната парична политика на Швейцарската централна банка доведе до спад на цената на кредитите и силно покачване на цените на жилищата в страната. През изминалата година темповете на ръст на ипотечния пазар значително изпревариха темпа на растеж на икономиката на Швейцария.

Централната банка се принуди да завиши на два пъти изискванията за капиталовия буфер, който банките трябва да поддържат спрямо ипотечния си портфейл. Институцията реши, че няма да увеличи основната лихва, въпреки всеобщото мнение, че това е единственият начин пазарът на имоти да бъде предпазен от “прегряване” и икономическа криза, подобна на тази от 90-те години.

Преди две десетилетия “прегряването” на имотния пазар в Швейцария доведе до тежка икономическа криза в края на миналия век, включително и банкови фалити, както и до рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още