IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският собственик на Gherkin се опитва да избегне принудителната продажба

Компанията за дялов капитал Evans Randall предлага да изкупи дела на германската IVG и да поеме пълния контрол над сградата

14:43 | 04.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Британският собственик на Gherkin се опитва да избегне принудителната продажба

Собствениците на емблематичния за Лондон небостъргач Gherkin се опитват да избегнат принудителната продажба на сградата. Британската група за дялов капитал Evans Randall предлага да изкупи дела на германската IVG и да поеме пълния контрол над сградата, съобщава FT.

От Evans Randall смятат, че като единствен собственик ще бъдат по-добре позиционирани да намерят средства за рефинансиране на дълговете, което да сложи край на процедурата за принудителна продажба на активи.

Британската група е предложила на IVG Private Funds 15 млн. паунда за дела им в сградата. Това обаче означава, че на практика германската компания ще трябва да понесе огромна загуба.

Кент Гарднър, главен изпълнителен директор на Evans Randall, коментира, че предложението дава на инвеститорите един „сигурен резултат“ и „не ги оставя на милостта на синдиците“. Така британската група ще получи и необходимата свобода да инвестира в сградата и да намери средства, за да се разплати с кредиторите.

Говорител на собственика на IVG Private Funds - Deutsche Fonds, вече препоръча да се постигне сделка между собствениците на небостъргача, тъй като „това е най-добрият възможен изход за инвеститорите“.

Ако IVG отхвърли офертата, сградата ще бъде принудително продадена и така инвеститорите няма да си възвърнат повече от 10 на сто от вложенията, посочва още говорителят.

IVG и Evans Randall купиха Gherkin от Swiss Re през 2006 г. за 600 млн. паунда. Повече от половината от необходимата за сделката сума беше осигурена от заем, отпуснат от консорциум от пет финансови институции – BayernLB, DekaBank, Helaba, ING и LBBW.

IVG реши да деноминира своя дял от кредита за придобиването на небостъргача в швейцарски франкове, но не хеджира валутния риск. Заради кризата швейцарският франк рязко поскъпна спрямо паунда и кредиторите решиха да назначат синдици след около две години изчакване за покриване на задълженията.

IVG и Evans Randall претърпяха щети и заради срива на пазара на имоти във Великобритания. Заради проблемите по време на финансовата криза оценката на Gherkin се стопи до 480 млн. паунда.

Според експерти в момента сградата би могла да бъде продадена за 650 млн. паунда – сумата, която се търси и при принудителната продажба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още