IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти на Острова - магнит за офшорки

Такива са близо 2/3 от чуждитe компании в Англия и Уелс, които притежават имоти, което поражда съмнения за "мръсни" пари, пише FT

20:08 | 01.08.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на имоти на Острова - магнит за офшорки

Имоти в Англия и Уелс на стойност поне 122 млрд. паунда са собственост на офшорни компании, съобщава FT, като се позовава на данни на британския имотен регистър.

Изданието посочва, че данните повдигат сериозни опасения за ролята на британския пазар на имоти като убежище за „мръсни“ пари.

„Пазарът на имоти е един от ключовите източници на рискове за Великобритания“, коментира Робърт Барингтън, изпълнителен директор на Transparency International UK. Той обяснява, че „корумпирани лидери“ използват офшорки и тръстове, за да скрият идентичността си и да опазят „откраднати богатства“, често под формата на имоти.

Почти две от всеки три чужди компании в Англия и Уелс, които притежават имоти, са офшорни дружества, регистрирани на Британските Вирджински острови и островите Джърси и Гърнси.

Transparency International отдавна призовава британското правителство да приеме ограничения пред сделките с имоти, сключвани от фирми, за да се разкрият реалните собственици на офшорките.

Регулациите срещу изпирането на пари изискват агентите по недвижими имоти и адвокатите да извършат надлежна проверка на лицата, участващи в сделките с недвижими имоти, което включва и проверка за право на собственост. Това обаче се оказва трудна задача.

През 2011 г. например, по времето на Либийската революция, се оказа, че синът на покойния либийски диктатор Муамар Кадафи – Саади, притежава имение в Лондон на стойност 10 млн. паунда точно чрез офшорна компания. Много от „трофейните имоти“ в британската столица са собственост на офшорни компании със скрити собственици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още