IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Ирландия ускоряват ръста си през юни

Поскъпването се диктува основно от недостига на жилища на пазара в ирландската столица

10:30 | 28.07.14 г.
Цените на жилищата в Ирландия ускоряват ръста си през юни

Цените на жилищата в Ирландия са ускорили ръста до 12,5% към края на юни на годишна база спрямо 10,6% през май на годишна база, сочат данните на ирландската статистическа служба, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

За сравнение, през юни 2013 г. беше отчетено годишно повишение от 1,2%, посочва изданието.

Най-силен е ръстът на цените на жилищата в Дъблин – с 3,3% за месеца и с близо 24% на годишна база. Основен двигател на увеличението е недостигът на предлагането на фона на засиленото търсене.

Данните сочат още обаче, че въпреки резкия ръст, цените на жилищата в Дъблин са с близо 44,5 на сто по-ниски в сравнение с пиковите равнища, достигнати през февруари 2007 г. В останалата част на Ирландия ценовите равнища с с близо 46 на сто под най-високите стойности, достигнати през 7 години.

Като цяло средното равнище на цените на жилищата в национален мащаб е с 43,4% под пика, достигнат през 2007 г., показват данните.

Въпреки че ръстът на цените се приветства, експерти подчертават, че възстановяването на пазара се свежда предимно до границите на столицата Дъблин и се диктува от недостига на жилища. Темповете на увеличение на цените на жилищата могат да се окажат основна спънка пред достъпността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още