IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти в Лондон изпадна в застой през юли

Сезонните фактори, мерките за ограничаване на рисковите ипотеки и предпазливостта на купувачите заради очакваните по-високи лихви "охлаждат" пазара

10:11 | 25.07.14 г.
Пазарът на имоти в Лондон изпадна в застой през юли

За първи път от декември 2012 г. пазарът на имоти в Лондон не е отбелязал ръст през юли, сочат данните на Hometrack, цитирани от Bloomberg.

Броят на районите в британската столица, в които се отчита ръст на цените, е намалял до малко над 12% от всички райони, докато през юни повишения бяха отчетени в над 40% от районите на града.

Най-силни понижения на цените се наблюдават на традиционно най-скъпите пазари в западната и югозападната част на града.

Освен това се отчита и ръст на времето, в което един имот в Лондон престоява на пазара. През юли срокът се е разтеглил до средните 4,3 седмици от 2,7 седмици през юни.

Според агенцията мерките за “охлаждане” на пазара най-вероятно са в основата на резкия обрат. През юни Централната банка на Великобритания въведе ограничения пред рисковите ипотеки, като задължи банките да правят по-строги стрес тестове на кредитополучателите и въведе максимален праг на дела на отпусканите рискови ипотеки от всички отпуснати от банките ипотечни кредити.

“Сезонни фактори винаги водят до забавяне в търсенето и пазарната активност през летните месеци, но е ясно, че пазарът се движи от по-големи сили”, коментира Ричард Донъл, директор на изследванията в Hometrack. По думите му забавянето отчасти се дължи и на предупрежденията за опасност от балон на пазара на имоти в Лондон.

Цените на имотите в британската столица са останали като цяло без промяна през юли. Ръстът в Англия и Уелс се е забавил до 0,1% от 0,3% през юни. Новите купувачи, регистрирани от посредниците на пазара, са намалели почти с 1% през месеца.

“Разликата между общото търсене и предлагане е намаляла рязко през последните три месеца, което отслабва и натиска за повишаване цените на жилищата. Измерителят на търсенето вече е на отрицателна територия”, допълва Донъл.

Купувачите стават все по-предпазливи заради перспективата за скорошен ръст на лихвите по кредитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още