IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Инвестиционната активност в сектора на бизнес имотите в Европа се засилва

Основен двигател са местните инвеститори, делът на трансграничните инвестиции е намалял през второто тримесечие

16:12 | 24.07.14 г.
Инвестиционната активност в сектора на бизнес имотите в Европа се засилва

Инвестиционната активност в сектора на бизнес имотите в Европа е нараснала с 24% на годишна база до 36,6 млрд. евро през второто тримесечие на годината, сочат данните на консултантската компания DTZ, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

От началото на годината до края на юни в Европа са били инвестирани 72 млрд. евро, като обемът на инвестициите е малко по-висок, отколкото е бил през 2005 г., допълват експертите.

Възстановяването на пазара се е ускорило през второто тримесечие, като най-големи ръстове на обемите са отчетени във Франция (71% за тримесечието до 7,1 млрд. евро), държавите от Бенелюкс (6,1% за тримесечието до 3,1 млрд. евро) и в периферните пазари – Италия, Испания и Ирландия (общо с 19% за тримесечието до също 3,1 млрд. евро), отчита Магали Мартон от DTZ.

Същевременно активността във Великобритания е останала почти без промяна, достигайки 12,8 млрд. евро за периода април-юни. В Германия се отчита забавяне на инвестициите до 6 млрд. евро след силното първо тримесечие, когато инвестициите надвишиха 9,4 млрд. евро.

През второто тримесечие са се увеличили сделките с активи на стойност над 500 млн. евро. Мегасделките обаче са концентрирани във Великобритания и Франция, а една се е случила и в Испания – продажбата на портфейла от търговски центрове на Klepierre-Carrefour.

Това е довело и до ръст на средната стойност на една сделка до 36 млн. евро, докато през първото тримесечие средната стойност на една сделка възлезе на 28 млн. евро.

Основен двигател на нарастващата активност на пазара на бизнес имоти в Европа са местните инвеститори с 64% от общия обем на инвестициите. Делът на трансграничните инвестиции се е понижил до 36% от общия обем на вложенията в бизнес имоти. През последните две тримесечия средното им ниво достига 46%.

При чуждите инвестиции продължават да доминират капиталите от Северна Америка и Азия, като продължава да нараства активността на инвеститорите от Близкия изток.

Активността продължава да е съсредоточена най-вече във Великобритания, следвана от Германия и Франция. Наблюдава се обаче съживяване на пазара в Испания и Италия, отчитат от компанията.

Най-голям дял от инвестициите в бизнес имоти са вложени в офиси – 43%, или почти 16 млрд. евро. Най-сериозен ръст е отчетен на инвестициите в търговски активи през тримесечието, които са нараснали до 11 млрд. евро. В индустриалния сегмент пък е достигнат следкризисен рекорд в обема на инвестициите – ръст до почти 5 млрд. евро през второто тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още