IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищните цени в Китай се забавят в рекорден брой градове през юни

С падането на цените местните власти ще облекчат ограниченията за придобиване на жилище, смятат анализатори

13:11 | 18.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Жилищните цени в Китай се забавят в рекорден брой градове през юни

Цените на новите жилища в Китай намаляват в рекорден брой градове през юни, очертавайки по-добро състояние на проблемния имотен пазар в страната, пише Bloomberg.

Цените падат в 55 от 70 града през юни спрямо май, съобщава Националната статистическа служба на Китай. Стойността на новите жилища в Шанхай и южния град Гуанджоу намалява с по 0,6% спрямо май, докато в Шънджън отбелязва спад от 0,4 на сто. На изток, в Ханджоу, цените се смъкват с 1,7%.

„Най-големият проблем на имотния сектор в Китай е, че запасите на жилища са прекалено големи“, каза главният икономист в Australia & New Zealand Banking Group Лиу Ли-Ган. „Спадовете все още не са много големи, но все повече градове облекчават изискванията, а икономиката се стабилизира, като това постепенно ще се пренесе и на пазара на недвижими имоти“, добави той.

Някои китайски градове започнаха да облекчават изискванията за закупуване на жилище с цел да се стимулира местния пазар, докато в същото време строителните компании свалят цените от март, за да привлекат купувачи. Централната банка на Китай също не остана безучастна, като призова най-големите кредитори в страната да ускорят даването на ипотечни заеми през май и ги подтикна да дават предимство на купувачите на първи дом.

Неофициалните данни също говорят за успокояване на жилищния пазар. Цените падат за втори пореден месец през юни, според най-големият сайт за недвижими имоти в Китай SouFun Holdings.

„Очакваме с падането на цените някои градове да започнат да облекчават ограниченията при закупуване на жилище, тъй като моментът за това е подходящ“, коментира анализаторът в Tebon Securities Джан Хайдун. „Инвеститорите очакват имотният сектор да се стабилизира през четвъртото тримесечие и да подкрепи икономиката“, каза още той.

На годишна база повишенията на цените на новите жилища в най-големите китайски градове се забавят през изминалия месец. В Пекин те нарастват с 6,4% и с 6,6 на сто в Гуанджоу и Шънджън. В Шанхай стойността на новите домове се качва със 7%, което е най-слабото повишение от март насам.

В същото време цените на съществуващите жилища падат с 1,3% в Пекин и с 0,7% в Шанхай през юни. Продажбите на домове отчитат ръст от 33% през юни на месечна база, показват данните на статистическата служба.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още