IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британският строителен сектор се сви с 1,1% през май

Дейността в сектора се увеличи, но сравнително малко, за да компенсира спадовете при търговските площи

13:04 | 11.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Британският строителен сектор се сви с 1,1% през май

Строителният сектор във Великобритания се сви с 1,1 на сто през май след разширение от 1,2% през април, според данните на Службата за национална статистика (ONS). Спрямо година по-рано пък се отчита растеж от 3,5%.

Водена от стабилния пазар на жилища, дейността в сектора се увеличи, но сравнително малко, за да компенсира спадовете при търговските площи.

Според окончателните данни за британския брутен вътрешен продукт (БВП) за първото тримесечие, продукцията в строителния сектор се е разширила общо с 1,5% след покачванията с 3,7% през януари и спадовете с 3,3% през февруари и с 0,2% през март. От ONS очакват активността да отчете растеж от 2,5% през юни.

Въз основа на последните търговски данни, предоставени от Markit, строителната продукция се е върнала към растеж в края на второто тримесечие, задвижвана от по-бързите разширения при жилищата и търговските сгради.

Преди юни Европейската комисия призова Великобритания да вземе мерки за овладяването на бързото покачване на цените на имотите в страната.

В годишните си препоръки към страните членки на ЕС от Брюксел посочиха, че британското правителство трябва да помисли за повишаване на данъците върху по-скъпите имоти, за коригиране на схемата за гарантиране на кредити Help to Buy, за ограничаване на рисковете, свързани с високата ипотечна задлъжнялост и за строителството на повече жилища, за да се осигури дългосрочна икономическа стабилност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:42 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още