IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високо, по-високо, най-високо

Съвременното строителство е поставено в друго измерение

16:51 | 10.07.14 г.
Високо, по-високо, най-високо

Състезанието между строителите за изграждането на все по-високи сгради става все по-ожесточено, особено в Близкия изток и Югоизточна Азия, пише онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Градовете заемат само около 2% от площта на Земята, а в момента в тях живее над половината от световното население. Според експерти делът на градското население ще нарасне до 75% до 2050 г., така че на фона на ограничената урбанизирана площ единственото решение на проблема може би се намира във въздуха, посочва изданието.

Терминът „небостъргач“ за първи път е употребен през 1885 г., за да опише 55-метровия Home Insurance Building в Чикаго. На фона на спада на цената на стоманата оттогава броят на небостъргачите е продължил да нараства, достигайки своеобразна кулминация през 1931 г. с Empire State Building (381 м). Сградата удържа рекорда за най-високата в света в продължение на цели 41 години.

Днес напредъкът в технологиите и висококачествените строителни материали, в съчетание с местния апетит за строителство на все по-високи сгради, поставя строителството в едно друго измерение. Около половината от най-високите сгради в света в момента са строени след 2010 г. С довършването на Jiangxi Nanchang Greenland Central Plaza в Китай през тази година светът ще се сдобие със 100 супервисоки сгради (с височина над 300 м). Броят на сградите в тази категория почти се е утроил през последните седем години.

Около 90 на сто от новите супервисоки сгради се намират в Азия и Близкия изток. Догато през 1930 г. 99% от най-високите сгради в света са били в САЩ, в момента този дял е паднал до под 16%.

Дубай е дом на една пета от най-високите сгради в света, попадащи в топ 50 в глобален мащаб, включително и на най-високата - Burj Khalifa. В Китай се намират 30 от сградите, попадащи в топ 100 на най-високите небостъргачи.

Напредват и плановете за изграждането на първия небостъргач с височина от 1 000 м - Kingdom Tower в Саудитска Арабия. Предвижда се сградата да бъде довършена през 2019 г.

Новите висини в строителството носят и нови рискове. Allianz Global Corporate & Security (AGCS) – водещият застраховател на четири от най-високите проекти в света, включително и на Kingdom Tower, посочва, че съвременните структури изискват доста по-гъвкав анализ на риска.

От компанията подчертават, че заради мащабите на строителството един застраховател не винаги има капацитета, а и желанието да покрие цялата стойност на проектите, тъй като стойността на съвременните небостъргачи често надхвърля 1 млрд. долара.

Дори и след строителството обаче рисковете остават. Компанията припомня ситуацията с известния небостъргач Walkie-Talkie в Лондон, чиято фасада отразяваше толкова силно слънчевата светлина, че причини сериозни щети на сградите и автомобилите наоколо.

Вижте и някои любопитни данни на AGCS за развитието на високото строителство:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 02:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още