IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Непубличните дългови фондове за имоти в Европа с рекорден приток на капитал

Пенсионните фондове продължават да бъдат най-големият източник на капитали за фондовете за имоти, сочат данни на INREV

12:01 | 04.07.14 г.
Непубличните дългови фондове за имоти в Европа с рекорден приток на капитал

Рекордните 8,9 млрд. евро нов капитал са набрани за европейските непублични дългови фондове за имоти през 2013 г., сочат актуалните данни на Европейската асоциация на инвеститорите в непублични компании за имоти (INREV), цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Асоциацията е осъществила проучване сред 147 мениджъри на дългови фондове.

Резултатите показват нарастващото значение на дълговите фондове за пазара на имоти в Европа, посочва организацията.

Европейските инвеститори са били най-активни през миналата година, като са инвестирали почти три четвърти от общия капитал. Само Великобритания е отговорна за над 2 млрд. евро от набрания нов капитал.

Компаниите за инвестиции в имоти, които не са листнати на борсата, са набрали през миналата година общо 47,3 млрд. евро. От тях 18,1 млрд. евро са за непубличните фондове за инвестиции в имоти.

Почти половината от този капитал е дошъл от Европа, сочат още данните. Северноамериканските и азиатските инвеститори обаче значително са увеличили пазарния си дял заради апетита им за нови инвестиции. Над една трета от капитала за фондовете за имоти е с произход Северна Америка, а почти 17% е дошъл от Азия.

Пенсионните фондове продължават да бъдат най-големият източник на капитали за фондовете за имоти, включително и дълговите, сочат данните. Същевременно държавните инвестиционни фондове са най-големият източник за съвместни предприятия и клубни сделки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още