IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Липсата на големи активи и ликвидността - препъни камък пред пазара на имоти

Пазарите в Европа, които задоволяват критериите на инвеститорите, не са много

10:50 | 04.07.14 г.
Липсата на големи активи и ликвидността - препъни камък пред пазара на имоти

Глобалните инвеститори в имоти се очаква да продължат да насочват капитали към Европа през следващите 12 месеца, но основното предизвикателство пред тях е да намерят достатъчно големи и ликвидни пазари.

Това е едно от основните заключения, около което са се обединили участниците в дискусия, организирана от онлайн изданието PropertyEU в Париж.

“Що се отнася до градовете, само на няколко пазара има достатъчно ликвидни активи”, коментира Маркус Силебак от германската публична инвестиционна компания Patrizia Immobilien.

“Ако искате да инвестирате например 75 млн. евро, Лондон и Париж доминират европейската сцена, защото това са пазарите, на които се осъществяват големи сделки и където все още може да се намерят големи активи”, посочва той.

Лондон и Париж привличат инвеститорите и с икономиката си и ръста на работната сила. В това отношение привлекателни са също Мюнхен и Варшава например, но те не предлагат толкова възможности по отношение мащаба на проектите на пазара на имоти.

"Ето защо конкуренцията в Лондон и Париж се засилва. Има само няколко възможности извън тези четири или пет места. Инвеститорите винаги трябва да мислят за тяхната стратегия за излизане и дали на пазара има достатъчно ликвидност. Това може да се случи само в глобалните градове, където те могат активно да управляват портфейла си”, посочва още Силебак.

Експертът подчертава, че повечето европейски държави са изправени пред сериозни демографски проблеми и намаляване на работната сила. "Забележително изключение е Люксембург, тъй като поради ролята му на финансов център е привлекателен за специализирани професионалисти”, посочва той.

Урбанизацията също е ключов фактор за привличането на инвеститори в имоти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още