IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в САЩ са се увеличили през май

Купувачите се възползват от забавянето в ръста на цените от началото на годината, както и от увеличаващите се запаси

12:06 | 26.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Продажбите на жилища в САЩ са се увеличили през май

Продажбите на стари жилища в САЩ са се увеличили значително през май, сочат данните на Националната асоциация на брокерите на имоти, цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Продажбите отчитат ръст от почти 5 на сто до сезонно изгладения годишен темп от 4,89 милиона жилищни единици през май. Данните за април са ревизирани леко нагоре до 4,66 млн. продадени жилища, но остават с 5 на сто под продажбите през март.

Данните сочат още, че средната цена на старите жилища се е увеличила с 5,1% спрямо май 2013 г. до 213 400 долара.

Отчетеното увеличение на продажбите на стари жилища е най-силното от август 2011 г. насам, когато беше регистриран ръст от 5,5%, отбелязва Лорънс Юн, главен икономист на организацията.

“Купувачите на имоти се възползват от забавянето на ръста на цените от началото на годината, както и от увеличаващите се запаси на пазара. Продажбите се подкрепят и от увеличаването на работните места, както и от лекия спад на лихвите по ипотеките”, допълва Юн.

Запасите от стари жилища на пазара през май са се увеличили с 2,2% спрямо април и с 6% спрямо май миналата година до 2,28 млн. жилищни единици. Ако темповете на продажбите се запазят, запасите могат да бъдат усвоени за 5,6 месеца.

Данните показват също, че възбраните и “късите” продажби (когато собственикът приема да продаде жилището си за по-малко пари, отколкото дължи по ипотеката си)  възлизат на 11% от продажбите през май, което е спад от 18% спрямо май 2013 година.

Едно жилище в САЩ е престояло средно 47 дни на пазара. При “късите” продажби срокът е средно 125 дни, докато при жилищата под възбрана – 57 дни.

Същевременно продажбите на нови жилища в страната са записали най-силен ръст от май 2008 г. през май тази година, сочат данни на Бюрото за преброяване на населението на САЩ и Министерството на благоустройството и градското развитие, цитирани от онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Продажбите на нови еднофамилни къщи през май 2014 г. са нараснали с 18,6% спрямо април и с 19,6% на годишна база до сезонно изгладените 504 хил. на годишна основа. Средната продажна цена е достигнала 282 хил. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още