IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Акциите на щатските фондове за имоти - има ли повод за притеснения?

По-високата доходност привлича инвеститорите, но очакваното повишение на лихвите може да доведе до масови разпродажби и срив

13:09 | 25.06.14 г.
Акциите на щатските фондове за имоти - има ли повод за притеснения?

Акциите на щатските фондове за инвестиции в имоти може би „прегряват“. Инвеститорите се насочиха към тях заради по-високата възвръщаемост и много фонд мениджъри се опасяват, че разпродажбите от миналата година може отново да се повторят, пише Wall Street Journal.

Акциите на фондовете за инвестиции в имоти са сред най-добре представящите се на пазара в САЩ през тази година. Индексът, който отразява тяхната динамика, се е повишил с 15% от началото на годината, значително изпреварвайки S&P 500 с ръста му от 5,5%.

Анализатори обаче предупреждават, че има вероятност за обрат в интереса при ръст на лихвите. Това инвеститорите ще се обърнат пак към облигациите заради по-високата доходност, при това без да поемат риска от колебанията в цените.

Точно това се случи миналото лято. Доходността от облигациите скочи заради опасенията за оттеглянето на стимулите на Федералния резерв за икономиката. Само за около месец MSCI U.S. REIT Index се понижи с 16% от посткризисния връх, който беше достигнат на 21 май 2013 г.

Поне засега, заради обещанието на Фед да продължи да поддържа лихвите ниски и през следващата година, много малко инвеститори очакват скорошен ръст на лихвените нива. Поскъпването на акциите на щатските фондове за инвестиции в имоти обаче накара някои инвеститори да отправят предупреждения, че книжата са значително по-скъпи спрямо акциите на други компании.

В по-дългосрочен план анализаторите се опасяват и за „здравето“ на сектора на имотите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още