IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

AFI Europe подписа споразумение с три банки за рефинансиране на заем

Споразумението е на стойност 220 млн. евро и е свързано с водещия актив на компанията в Румъния - шопинг центъра AFI Palace Cotroceni

15:10 | 20.06.14 г.
AFI Europe подписа споразумение с три банки за рефинансиране на заем

Строителната компания AFI Europe подписа споразумение за рефинансиране на заем с Deutsche Pfanbriefbank, Erste Group Bank и Raiffeisen Bank за 220 млн. евро за шопинг центъра AFI Palace Cotroceni в Букурещ, Румъния, съобщава business-review.eu.

През септември миналата година молът беше оценен на 375 млн. евро, припомня изданието.

Споразумението е рекордно за местния пазар, който още не може да се отърси от кризата.

„Процесът беше истинско предизвикателство, като се има предвид стойността на финансирането, както и фактът, че са включени три големи банки и парите са предназначени за проект в Румъния“, коментира Дейвид Нау, изпълнителен директор на AFI Europe Румъния.

„Сделката доказва, че е възможно да се осигури голямо финансиране на добри проекти от опитни строители“, допълва Нау.

AFI Palace Cotroceni разполага с отдаваема площ от 81 хил. кв. м. Търговският център беше открит през 2009 г. Това е и най-големият и най-важният актив на компанията в портфейла ѝ в Румъния.

Финансирането на проекта беше осигурено от бившата Hypo Real Estate, сега Deutsche Pfandbriefbank. Заемът е на стойност 234 млн. евро за период от 8 години, а общата инвестиция в проекта е над 300 млн. евро.

Молът отчете ръст на приходите от 6,7% през първото тримесечие до 7,3 млн. евро. Собствениците очакват, че към края на годината приходите ще са в размер на 29 млн. евро – почти колкото и през миналата година.

AFI Europe оперира в Румъния от 2005 г. Компанията е част от AFI Properties, която оперира в 8 държави, включително и в България – с проектите Бизнес парк Варна, Лагера Тюлип, Витоша Тюлип и Логистичен парк Пловдив.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още