IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Пазарът оцени Zoopla на почти 1 млрд. паунда

Порталът реши да се възползва от растящия пазар и да излезе на борсата, за да се опита да набере средства за запазване на лоялните клиенти

10:24 | 19.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът оцени Zoopla на почти 1 млрд. паунда

Акциите на втория най-голям британски сайт за имоти – Zoopla, отчетоха ръст в търговията след първичното публично предлагане (IPO), което оцени компанията на почти 1 млрд. паунда, съобщава Financial Times.

Сайтът, в който издателят Daily Mail and General Trust (DMGT) държи 52% дял, постигна цена от 220 пенса на акция – почти по средата в очаквания диапазон 200 – 250 пенса. Емисията е била презаписана 4 пъти, информира източник на изданието, пожелал анонимност.

В ранната търговия акциите на компанията се търгуваха с ръст от 7,7%. Пазарната оценка на Zoopla дава възможност сайтът да бъде включен в индекса FTSE 250 при следващото преразглеждане на компонентите през септември.

„Резултатът за DMGT е приличен, тъй като очаквахме доста по-слабо IPO”, коментира Стийв Лиехти, анализатор в Investec.

Около един от всеки пет брокери на имоти публикува обявите си на сайта. Брокерите, които ползват услугите на портала, получиха и 20 на сто отстъпка от цената на акциите в IPO-то, посочва изданието.

Порталът реши да се възползва от растящия пазар и да излезе на борсата, за да се опита да набере средства за запазване на лоялните клиенти на фона на засилващата се конкуренция. В началото на следващата година се очаква да тръгне и нов сайт - Agents Mutual.

Екипът, който стои зад Agents Mutual, е подкрепян от големи посредници на пазара, като Savills и Knight Frank. Сайтът освен това обещава да „замрази“ за пет години рекламните си тарифи.

Zoopla тръгна през 2007 г. и оттогава непрекъснато се разширява на фона на разрастващия се пазар на имоти във Великобритания. Брандът беше изграден след серия от придобивания и през 2012 г. се сблъска с антимонополните власти на Брюксел, които разследваха сливането с Findaproperty.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още