IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Логистичните имоти на Острова подкрепят общия европейски пазар

Експерти предупреждават за волатилност в сектора заради вариациите на отделните пазари

12:14 | 16.06.14 г.
Логистичните имоти на Острова подкрепят общия европейски пазар

Силното представяне на логистичния пазар във Великобритания е подкрепило сектора на логистичните имоти в Европа като цяло през 2013 г., сочат данни на консултантската компания IPD, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Логистичният сектор е донесъл 8,7% възвръщаемост през миналата година, показва индексът, изчисляван от компанията. За сравнение, възвръщаемостта от инвестициите в офиси през 2013 г. достига 5,4%, в търговски площи – 6,1%, а в имоти като цяло – 5,9%.

По-високата възвръщаемост в сектора на логистичните имоти обаче се определя от тенденциите на британския пазар, който изпреварва в развитието си другите европейски пазари. Ръстът на капитала е бил отрицателен на 11 пазара, включително в Испания и Унгария.

Най-лошо представилият се логистичен пазар през миналата година е Португалия с комбинация от ниска възвръщаемост на инвестициите и спад на стойността на активите.

Въпреки това обаче миналата година е била силна за пазара на логистични имоти. Експертите обаче предупреждават за волатилност в сектора заради вариациите на отделните пазари.

Паневропейският годишен логистичен индекс на IPD покрива 19 държави в Европа и сравнява общо 985 имота на обща стойност 16,9 млрд. евро. Имотите, включени в индекса, са строени след 1998 г. и са с площ над 10 хил. кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още