IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в Лондон започва да се успокоява

Марк Карни изрази опасенията си за дълговете на домакинствата заради перспективата за по-бързо от очакваното увеличение на лихвите

09:16 | 13.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на луксозни имоти в Лондон започва да се успокоява

Цените на жилищата в Кенсингтън, Челси и Уестминстър в Лондон – най-скъпите райони на британската столица, са се понижили през април като знак, че пазарът на луксозни имоти започва да се успокоява, съобщава Bloomberg, като се позовава на данни на консултантската компания LSL Property Services Plc.

Средната цена за жилище в Уестминстър, се е понижила с 2,9% до 1,19 млн. паунда спрямо март, а на годишна база е отчетен спад на средната цена от 14 на сто. В Кенсингтън и Челси средната цена на жилище е записала спад от 2,7% до 1,9 млн. паунда, но на годишна база се отчита растеж от 31%.

Цените на жилищата във Великобритания достигнаха рекордно високи равнища заради растящата икономика и ниските лихви. Най-силни ръстове на цените се отчитат в Лондон и най-вече в централните райони на британската столица, тъй като градът се счита за сигурно “убежище”, особено от заможните инвеститори.

Същевременно управителят на британската централна банка Марк Карни предупреди, че лихвите могат да бъдат увеличени “по-скоро, отколкото пазарът очаква”. Карни изрази опасенията си за дълговете на домакинствата, заради които икономиката може да забави растежа си.

Анализатори и инвеститори не очакват Английската централна банка да увеличи лихвите преди април следващата година. Ръст на лихвите обаче ще хване в капан свръхзадлъжнелите домакинства, което според Карни е заплаха за финансовата стабилност.

Карни не за първи път отправя предупреждения за ситуацията на пазара на имоти на Острова и за ипотечното кредитиране. Същевременно стана ясно, че финансовият министър ще получи допълнителни права, за да ограничава ипотечното кредитиране.

Дълговете на домакинствата във Великобритания са около 140% от годишния им разполагаем доход. Ипотеките с високо съотношение дълг/доходи са на рекордно високо равнище и има знаци, че банките подценяват стандартите за оценка на кредитополучателите на фона на държавната подкрепа за ипотечното кредитиране.

Международният валутен фонд (МВФ) и Европейската комисия (ЕК) също предупредиха, че Лондон трябва да предприеме мерки за успокояване на жилищния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още