IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Брюксел призова Великобритания да овладее поскъпването на имотите

ЕК съветва властите в Лондон да помислят за повишаване на данъците върху по-скъпите имоти и за коригиране на схемата за гарантиране на кредити Help to Buy

18:12 | 03.06.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Брюксел призова Великобритания да овладее поскъпването на имотите

Европейската комисия (ЕК) призова Великобритания да вземе мерки за овладяването на бързото покачване на цените на имотите в страната, пише Financial Times.

В годишните си препоръки към страните членки на ЕС от Брюксел казват, че британското правителство трябва да помисли за повишаване на данъците върху по-скъпите имоти, за коригиране на схемата за гарантиране на кредити Help to Buy, за ограничаване на рисковете, свързани с високата ипотечна задлъжнялост и за строителството на повече жилища, за да се осигури дългосрочна икономическа стабилност.

От Комисията предлагат също реформа на „регресивния“ местен данък върху жилищните сгради, „защото растящите цени на имотите не се превръщат в растящи данъци, тъй като данъчните оценки на имотите в общините не са актуализирани от 1991 г. и данъците върху по-скъпите имоти са по-ниски от тези върху по-евтините в относително изражение”.

Основните препоръки на ЕК относно жилищния пазар са насочени към Комитета за финансова политика към Английската централна банка – да се увеличи прозрачността на употребата и влиянието на регулацията, а за правителството – да „предприеме подходящи мерки за реакция на бързото покачване на цените на имотите в райони, които формират значителен дял от икономическия ръст”.

Сред тях са коригиране на втория етап на схемата за ипотечно гарантиране Help to Buy, която не е ограничена за новопостроени жилища, както и ограничаване на рисковете, свързани с високата ипотечна задлъжнялост.

До схемата Help to Buy са прибегнали 7313 домакинства за първите шест месеца от действието ѝ, сочат данни, публикувани през миналата седмица. Те формират 1,3% от всички жилищни сделки с ипотечно финансиране през периода. Включени са гаранции за 153 млн. паунда, които подкрепят ипотеки на обща стойност 1 млрд. паунда.

По отношение на недостига на нови жилища от Брюксел посочват, че правителството не е успяло да адресира правилно „структурния феномен“ липса на нови жилища, който вероятно ще продължи в средносрочен план. „Необходими са действия, за да се засили предлагането на жилища, като се създадат подходящи стимули да се повиши предлагането на местно ниво“, пише в доклада.

Липсата на предлагане „в комбинация с ниските лихви и по-лесните условия за ипотечно кредитиране... вдигнаха жилищните цени в определени части на Великобритания, особено в Лондон”, се казва в документа.

От британското правителство обявиха, че ще се вслушат в препоръките на комисията, но че те така или иначе са „в синхрон“ със собствената му политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
:D Спомени спомени. Някога ( ама много някога, когато бях дете) в опит да предотврати спекулациите с имоти в здравото социалистическо общество на 70тте, др. Т Живков разпореди, ако искаш да продаваш имот, да го продадеш на държавата по определена от нея цена и нямаше право да го продаваш на друго частно лице. После другото лице можеше да си го купи от държавата ( поне теоретично, иначе е ясно че това, купуващото лице трябваше да бъде определено лице, свързано с някой з**ник)Мога да препоръчам на Брюксел тази практика. Изобщо, ако попитат някой партиен кадър от Източна Европа как стават тези неща, могат да не откриват повторно топлата вода, как се гради комунизЪма и какво се получава накрая
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още