IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на земята в Лондон затрудняват строителството на достъпни жилища

Цените в момента са с 27% по-високи в сравнение с предишния рекорд, отчетен през 2007 г.

14:37 | 02.06.14 г.
Цените на земята в Лондон затрудняват строителството на достъпни жилища

Цените на земята в Централен Лондон продължават да се увеличават, което силно затруднява строителните компании в изграждането на достъпни жилища, както и кмета на града Борис Джонсън да се пребори с тежкия недостиг на жилища, пише Bloomberg.

За 12-те месеца до края на март цените са скочили с 25,8%. Парцелите в Лондон в момента струват с 27 на сто повече в сравнение с предишния рекорд, достигнат преди кризата (през 2007 г.).

„Възстановяването на жилищния пазар в Лондон доведе до ограничаване на новозавършените жилища, а възможности за закупуване на земя имат ограничен кръг от британски и чужди играчи на пазара на имоти“, коментира Сюзан Емет от консултантската компания Savills. "Това изключително затруднява търсенето на парцели за строителство за достъпни жилища“, допълва Емет.

Според изчисления на компанията Лондон има нужда от 50 хил. нови жилища всяка година, за да се задоволяват безпроблемно нуждите на нарастващото население. Отделно близо две трети от тези жилища не трябва да струват повече от 4 800 паунда (около 8 100 долара) за кв. м жилищна площ, за да може жителите на британската столица да си ги позволят.

Цените на земята в Лондон се подкрепят и от засилващата се конкуренция между строителите за терените на фона на засиленото търсене.

През април цените на жилищата във Великобритания се повишиха за 16-ти пореден месец благодарение на правителствената подкрепа за жилищния сектор. Това засили интереса към строителството на нови жилища, което доведе до ръст на цените и на земята извън регулация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:21 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още