IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Активността на пазара на бизнес имоти в Европа се засилва

Великобритания остава най-активният пазар и през първото тримесечие

16:01 | 30.05.14 г.
Активността на пазара на бизнес имоти в Европа се засилва

Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в Европа e нараснал с 11% през първото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година до 32,2 млрд. евро, сочат данни на консултантската компания DTZ, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Това е и най-високият резултат от първото тримесечие на 2008 г., като потвърждава, че европейските пазари на бизнес имоти продължават да се възстановяват от кризата, коментира Магали Мартон от компанията.

Великобритания остава най-активният пазар и през първото тримесечие с реализирани трансакции за 11,2 млрд. евро, което е ръст от 38 на сто на годишна база, показват още данните.

В Германия увеличението е още по-силно – 43% на годишна база, като обемът на инвестициите достига 9,4 млрд. евро. Френският пазар е успял да постигне значително по-скромен растеж – само 8% до 3,8 млрд. евро.

Значително по-малко са инвестициите на останалите, по-периферни пазари, но темповете, с които те се възстановяват от кризата, са с двуцифрени числа в процентно изражение, подчертава Мартон.

Заради няколкото сделки на стойност над 500 млн. евро средният размер на трансакциите с бизнес имоти през първото тримесечие се е увеличил до 32 млн. евро, отчита още компанията.

Близо една трета от всички инвестиции в бизнес имоти в Европа са осъществени от чужди инвеститори. Най-предпочитаната от тях държава е Франция – 47 на сто от общия обем на инвестициите в страната са от чужди инвеститори. Делът в Централна и Източна европа достига 44%, а в периферните пазари от еврозоната – 41%.

В Германия същевременно най-активни са вътрешните инвеститори, като делът на трансакциите, осъществени от чужди, достига само 27%, а във Великобритания – 30%.

Най-голям обем от инвестициите в бизнес имоти през първите три месеца на годината представляват инвестициите в офиси – 14,9 млрд. евро, или 46% от всички трансакции. В сравнение с първите три месеца на миналата година обаче инвестициите в офиси намаляват – тогава обемът им е достигал 17,6 млрд. евро.

Най-голям ръст са отбелязали инвестициите в проекти със смесена употреба – от 2,2 млрд. евро през първото тримесечие на миналата година до 4,8 млрд. евро през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още