IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Държавните инвестиционни фондове стават по-активни на пазара на имоти в Европа

Те не толерират риска и предпочитат първокласни активи на водещите инвестиционни пазари

12:18 | 22.05.14 г.
Държавните инвестиционни фондове стават по-активни на пазара на имоти в Европа

Държавните инвестиционни фондове са засилили активността си на водещите пазари на имоти в Европа през 2013 г., отчита консултантската компания Savills.

Общият обем на инвестициите, осъществени от държавните инвестиционни фондове, е нараснал до 5,5 млрд. евро през миналата година от 4,2 млрд. евро през предходната, т. е. годишният ръст е от 30%.

Най-активни на ключовите европейски пазари са пет фонда от Близкия изток и Азиатско-тихоокеанския регион.

Средният размер на една трансакция е нараснал почти три пъти за една година – от 242 млн. евро през 2012 г. до 700 млн. евро през 2013 г. Всяка втора сделка през миналата година е била портфейлна, сочат още данните.

От консултантската компания прогнозират, че държавните инвестиционни фондове и през тази година ще направят вложения на пазара на имоти в Европа, съизмерими с миналогодишните.

Държавните инвестиционни фондове не толерират риска и предпочитат първокласни активи на водещите инвестиционни пазари. Обикновено те се целят в активи на стойност минимум 200 млн. евро, което допълнително ограничава избора им на пазари заради недостига на подобни възможности за инвестиции.

Някои от фондовете обаче са започнали да разширяват инвестиционния си хоризонт и се интересуват и от качествени активи на по-второстепенни пазари, както и от по-малки имоти.

Увеличават се вложенията и на частни купувачи на пазара на имоти в Европа. През миналата година обемът на инвестициите на физически лица е достигнал 1,3 млрд. евро, което е с 3,5% повече спрямо предходната 2012 г.

Сред другите най-големи групи участници на пазара на имоти в Европа са инвестиционните фондове, фондовете за дялов капитал, пенсионните фондове, застрахователните компании, като всеки от различните типове инвеститори се насочва към конкретни, предпочитани от него пазари.

Средният размер на сделките на тези групи купувачи достига около 80 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:16 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още