IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Новите обитатели на старите затвори в Германия

Опустели затворнически комплекси успешно се преобразяват в жилищни, често и с държавна подкрепа

14:01 | 21.05.14 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Новите обитатели на старите затвори в Германия

Преди почти век левият революционер Карл Либкнехт е хвърлен в затвора заради антивоенен протест в столицата на Германия. В момента затворът, където е лежал Либкнехт, се радва на нови обитатели, но далеч по-щастливи от него, пише Wall Street Journal.

Бившият затвор в Лукау – градче в близост до Берлин, е превърнат в жилищна сграда с апартаменти, като за реализацията на проекта са използвани и 2 млн. евро публична субсидия. Апартаментите в 300-годишния комплекс излязоха на пазара през миналото лято и се отдават под наем за 202 – 540 евро на месец.

Зигбунд Борхерд, един от наемателите на жилище в комплекса, чийто балкон гледа към бившия двор на затвора, признава, че първоначално се е чувствал странно. Опасенията му обаче бързо са се изпарили, след като видял, че старите помещения са превърнати в модерни и комфортни жилища.

Проектът в Ликау за преобразяване на стар затвор не е единствен в Германия. Намаляването на броя на затворниците и силния пазар на имотите сe допълват успешно и насърчават превръщането на остарели и непотребни сгради в жилищни комплекси.

Старият затвор в Зондерсхаузен, Тюрингия, също ще претърпи подобна трансформация. В момента сградите изглеждат като непревземаема крепост – с кули и стени. Строителната компания, което работи по проекта, планира да превърне затвора в комплекс с 12 просторни апартамента. Срокът за приключването на ремонта е през 2016 г.

Много от затворите в Германия са строени през ХІХ век и отдавна са излезли от употреба поради различни причини. Правителството иска да се възползва от тях по примера на други държави, в които старите затвори се превръщат в луксозни хотели.

Жилищният пазар в Германия освен това продължава да се нагорещява, което налага повече изобретателност при задоволяването на търсенето, а не само да се разчита на новото строителство. В Берлин, например, един от най-горещите пазари на жилища в страната, затворът Румелсбург е превърнат в комплекс със 147 апартамента и 20 новопостроени градски къщи. Проектът е реализиран преди няколко години и тогава се е сторил необичаен на много хора, които са се съмнявали, че той ще постигне успех.

Обитателите на комплекса са решили да се възползват от историческото му минало и организират различни събития и дискусии.

Подобни проекти може да се окажат изключително сложни за осъществяване, тъй като много от старите затвори в Германия са паметници на архитектурата. Преобразяването на подобни стари сгради обаче често се ползва от държавна финансова подкрепа, затова е и толкова примамливо за строителните компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 10.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
Miglena Ivanova
преди 10 години
Здравейте, техническа грешка, която е поправена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
pet_er
преди 10 години
Градът е Luckau, как го видяхте Ликау не знам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още