IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Moody’s понижи перспективата пред рейтинга на китайските строителни компании

Строителите с по-нисък кредитен рейтинг ще бъдат по-уязвими през тази година от гледна точка на ликвидността, предупреждава агенцията

10:39 | 21.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Moody’s понижи перспективата пред рейтинга на китайските строителни компании

Международната рейтингова агенция Moody’s Investors Service ревизира перспективата пред кредитния рейтинг на китайските строители до негативна заради забавянето на продажбите на имоти, ръста на запасите от жилища и проблемите с ликвидността, съобщава Bloomberg.

Промяната на перспективата пред рейтинга на китайските строителни компании се случва за първи път от ноември 2012 г. В становището на рейтинговата агенция се посочва, че продажбите на жилища през тази година ще намалеят с 5 на сто – значително по-ниско в сравнение с увеличението от 27% през миналата година. 

„Строителните компании с по-нисък кредитен рейтинг ще бъдат по-уязвими през тази година от гледна точка на ликвидността. Рисковете във връзка с рефинансирането на задължения при тях ще се увеличи, тъй като банките са все по-селективни в кредитната си експанзия заради скорошните фалити“, коментира Франко Люнг, анализатор на Moody’s в Хонконг.

След четири години на рестрикции с цел „охлаждане“ на пазара на имоти продажбите на жилища и новото строителство започнаха да се свиват, което оказва натиск върху цялата икономика на Китай, пояснява експертът. Брутният вътрешен продукт (БВП) пък отчете най-слабият си растеж от шест години насам през първото тримесечие.

Натискът върху китайските строителни компании се засили заради фалита на значима компания от сектора през март. Последваха още няколко банкрута в сектора.

Според Moody’s кредитните профили на китайските строителни компании ще продължат да се влошават.

Миналата седмица китайската централна банка призова банките да засилят кредитирането за строителния бизнес и купувачите на жилища, за да се окаже подкрепа на имотната индустрия. Банките едва ли обаче ще променят политиката си на кредитиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още