IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нова вълна азиатски инвеститори атакуват Европа

Капиталите от Азия се насочват основно към Великобритания

13:02 | 20.05.14 г.
Нова вълна азиатски инвеститори атакуват Европа

Нова вълна от азиатски инвестиции в имоти се отправя към Европа и в частност към Великобритания. Основният фокус е върху строителството, коментира Терънс Танг, управляващ директор на Colliers International в Сингапур, цитиран от онлайн изданието propertyeu.info.

Увеличаващият се брой азиатски строители, които стъпват в континентална Европа и Великобритания, представлява третата вълна от азиатски инвестиции, допълва Танг. „Когато за първи път азиатски инвеститори дойдоха в Европа, те се фокусираха изцяло върху Лондон“, допълва той.

Първоначално азиатските инвеститори са търсили добра възвръщаемост на безопасните, нискорискови пазари. Първи на водещите пазари стъпиха фирми от Хонконг и Сингапур и бързо бяха последвани от инвеститори от Малайзия, Корея и континентален Китай

Очаква се инвестиционните потоци да се засилят допълнително, след като няколко азиатски правителства разхлабиха регулациите за дейността на застрахователните компании и им разрешиха да инвестират и в чужбина.

Отделно се засилва и интересът към инвестиции в имоти в Европа от страната на богати физически лица. Те са склонни към по-висок риск заради по-добрата възвръщаемост.

Корейските инвеститори например предпочитат сградите с дългосрочни договори за наем, а китайските – с по-краткосрочни договори за наем. Физическите лица пък са фокусирани върху жилищните пазари и търговските имоти, а китайските компании предпочитат строителните проекти.

„Новата вълна инвеститори имат по-различен профил. Те търсят по-висока възвръщаемост и вярват, че е назрял моментът да увеличат инвестициите си на фона на възстановяването на икономиката, допълва Терънс Танг.

През 2012 г. в Лондон доминираха капиталите с произход САЩ, но през 2013 г. водеща роля на пазара на имоти в британската столица имаха азиатските капитали. Очакванията са през тази година тенденцията да се задържи, като вероятно ще се увеличат и американските вложения, както и ще се засили присъствието на опортюнистични инвеститори.

Азиатските инвеститори в имоти избират Великобритания като отправна точка за навлизането им в Европа заради прозрачността на пазара, данъчната система и лесният начин за влизане и излизане от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:07 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още