IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Офертните цени на жилищата в Лондон достигнаха нов рекорд

Централната банка на Острова се опасява от спукването на нов жилищен балон, обмисля мерки за контрол на ипотечното кредитиране

09:06 | 19.05.14 г.
Офертните цени на жилищата в Лондон достигнаха нов рекорд

Офертните цени на жилищата в Лондон са отчели ръст до нов рекорд този месец, сочат данни на оператора на един от най-големите сайтове за имоти на Острова Rightmove Plc, цитирани от Bloomberg.

Цените са нараснали с 3,3% спрямо април до средните 592 763 паунда (998 хил. долара) за жилище. В останалата част на страната офертните цени също са нараснали – с 3,6% до средните 272 003 паунда за имот.

Жилищният пазар във Великобритания преживява бум заради бързото възстановяване на икономиката, рекордно ниските лихви и правителствената програма, която насърчава купувачите на първо жилище.

Най-бърз ръст отчита пазарът на имоти в столицата, като годишното увеличение на цените изпреварва над два пъти средните темпове на повишение на цените като цяло за страната. Подкрепа в тази насока оказва и недостигът на жилища за продажба, като според експертите е необходим доста по-бърз темп на новото строителство.

Междувременно управителят на британската централна банка Марк Карни отново предупреди за риск от спукването на балон на жилищния пазар и посочи, че политиците обмислят мерки за контрол на ипотечното кредитиране.

По думите на Карни, цитиран от Ройтерс, британският жилищен пазар страда от дълбоки структурни проблеми, сред които е и неадекватното строителство на нови жилища. Най-вероятно централната банка ще затегне процедурите по оценка на кредитополучателите, за да се избегне кредитирането на купувачи на имоти, които не могат да си позволят ипотеките.

Английската централна банка освен това ще препоръча на кредиторите да ограничат отпусканите ипотеки спрямо дохода на кредитополучателите.

Комисията за финансова политика на институцията ще проведе среща през юни, за да реши дали да въведе мерки за контрол на жилищния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още