IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на луксозни имоти в Лондон се забавя

Британската столица продължава да привлича нови купувачи, но се засилват опасенията за ситуацията на жилищния пазар

11:21 | 13.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Пазарът на луксозни имоти в Лондон се забавя

Пазарът на луксозни имоти в Лондон е започнал да се забавя след няколко години на рязък ръст на цените, съобщават брокери на имоти в британската столица пред FT.

Savills – една от най-големите компании-посредници на пазара на луксозни имоти, коментира, че има известно „укротяване“ в най-високия сегмент от пазара в централните райони на града.

Само преди седмица апартамент в Лондон беше продаден за рекордните 140 млн. паунда, а Grosvenor Group предупреди, че се формира балон на жилищния пазар в града. Джералд Гросвенър, дукът на Уестминстър, заяви, че компанията му се оттегля от строителството на нови жилища заради голямата вероятност от рязка корекция на пазара.

Според данни на Savills цените на първокласните жилища в централните райони на Лондон са се увеличили с 8,9% за 12-те месеца до края на март. През следващата година обаче се очаква растежът да се забави до 3-4%.

„Темповете на ръст се забавят“, коментира главният изпълнителен директор на компанията Джеръми Хелсби. „Пазарът отчете много силни ръстове, но смятаме, че тази година това ще приключи“, допълва той.

Хелсби подчертава, че Лондон продължава да привлича чужди купувачи, чийто интерес към имотите в британската столица подкрепя ръста на цените. Интересът от страна на руските купувачи продължава да се засилва. „Докато има нестабилност, пазарът ще продължи да се облагодетелства“, коментира експертът.

Конкурентната агенция Knight Frank отчита, че ръстът на цените на жилищата на стойност над 10 млн. паунда се е забавил до 5 на сто за годината до края на април.

Въпреки че много купувачи възприемат активите в столицата като убежище за парите си, инвеститорите, които купуват имоти, за да ги отдават под наем, се опасяват, че постижимите наеми на луксозните жилища намаляват. За 12-те месеца до края на април наемите на луксозните имоти в Централен Лондон са се понижили с 1,6%, отчита Knight Frank.

Броят на отдадените под наем жилища в Найтсбридж например е намалял с 15,2% за година, а в Кенсингтън и Нотинг Хил – с 6,5%.

Някои от най-големите кредитори в жилищния сектор вече са особено внимателни, когато отпускат финансиране за нови жилищни проекти в Лондон. Собственици на жилища, отдавани под наем, пък масово вземат решение да ги продадат, тъй като това, което получават, не отговаря нито на представите им, нито може да им помогне за по-бързото възвръщане на инвестицията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още