IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Исландия ще ликвидира Фонда за жилищно финансиране

Страната иска да създаде система за жилищно финансиране, която прилича на пазара на обезпечени с ипотеки облигации в Дания

16:07 | 07.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Исландия ще ликвидира Фонда за жилищно финансиране

Правителството на Исландия предложи разформироването на Фонда за жилищно финансиране – най-големият ипотечен кредитор в страната, след като той не успя да излезе на печалба заради загуби от кредитните му операции и конкуренцията на търговските банки, съобщава Bloomberg.

Рейкявик ще прекрати операциите на Фонда за жилищно финнасиране през следващите 30 години, като ще продължи да обслужва облигациите за 480 млрд. исландски крони (4,29 млрд. долара).

Законодателството, свързано с ликвидацията на фонда, ще бъде представено пред парламента през тази есен. Това ще позволи прекратяването на операциите на кредитора.

Правителството на Исландия се опитва да създаде система, която прилича на пазара на обезпечени с ипотеки облигации в Дания, както и да създаде нова агенция, която да наследи Фонда за жилищно финансиране, посочва информационната агенция.

„След като предложението е вече направено, можем да предприемем следващите стъпки, да продължим да работим по тях, да предложим необходимото законодателство и да въведем новата жилищна система“, коментира Ийгло Хардардотир, министър по социалните въпроси и жилищната политика на Исландия.

Според нея планът за ликвидация на Фонда за жилищно финансиране ще получи подкрепата на парламента. Очакванията ѝ са бъдещите бъдещите ипотеки да не са свързани с инфлацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:02 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още