IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на ваканционни имоти на о. Корфу се раздвижва

Черна гора и Хърватия са другите дестинации на Балканите, които набират популярност сред чуждите купувачи на имоти

12:46 | 16.04.14 г.
Пазарът на ваканционни имоти на о. Корфу се раздвижва

Пазарът на имоти на гръцкия о. Корфу – една от най-популярните туристически дестинации, се оказа значително по-устойчив в сравнение с пазара в континентална Гърция, пише онлайн изданието propertywire.com, като се позовава на доклад на консултантската компания Savills.

Цените на острова са се понижили средно с около 30 на сто от достигнатия връх в най-желания североизточен район на Корфу. В градовете в континентална Гърция обаче пониженията достигат и до 50%.

Според анализа на компанията пазарът на острова изглежда вече е достигнал дъното, но все още няма ново строителсво, а търсенето е силно селективно.

Сред традиционните купувачи на острова са британците, германците и французите. Заради гръцката програма за „златни“ визи напоследък са се активизирали китайците и руснаците.

Като цяло нововъзникващите пазари на имоти на Балканите привличат все повече купувачи на имоти. Сред най-атрактивните дестинации се нарежда Черна гора, а най-предпочитаният от чужденците район на страната е Которският залив.

Най-голямата група чуждестранни купувачи в Черна гора са руснаците, но откритата инвестиционна среда привлича вече дори институционални инвеститори от Близкия изток.

Хърватия е другата атрактивна дестинация за купувачите на ваканционни имоти. Страната беше засегната тежко от дълговата криза в еврозоната и цените на жилищата се понижиха значително, но от миналата година се наблюдава тенденция на стабилизиране.

Крайбрежието на Хърватия е 20-то най-дълго в света и предлага доста добри възможности за купувачите на ваканционни имоти. Що се отнася до националността им, словенците са най-голямата група чуждестранни купувачи в страната, следвани от германците, италианците и австрийците.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още