IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Fannie Mae привлича инвеститори в проблемни имоти

Ипотечната компания се опитва да постигне максимално висока цена на жилищата, които изкарва на пазара

13:31 | 14.04.14 г.
Fannie Mae привлича инвеститори в проблемни имоти

Американската компания Fannie Mae продава повече проблемни имоти на инвеститори на фона на ръста на цените, съобщава Bloomberg. Това обаче ограничава достъпа на обикновените купувачи до по-достъпни жилища, допълва информационната агенция.

При неизпълнение на кредитите на ипотечната агенция тя обикновено придобива и впоследствие продава имотите.

Компанията е един от най-големите източници на проблемни имоти на пазара в САЩ. Тя е продала 55% от жилищата с възбрани на индивидуални купувачи, местни правителства, както и на неправителствени организации през миналата година. За сравнение, през 2012 г. делът им е бил 57%, а през 2011 г. – 59%.

Инвеститорите изкупуват все по-голям дял от проблемните имоти, собственост на агенцията.

Откакто американските ипотечни агенции започнаха да се опитват да постигнат възможно най-високата цена за своите имоти, те често ги обявяват за продажба на цени, които са над пазарните, коментират брокери. Това значително затруднява обитателите на жилището, които също имат “прозорец” за закупуване на имота, тъй като те се състезават с инвеститори.

Същевременно се очаква лихвите по ипотеките да продължат да се увеличават на фона на нарастващите цени на имотите и постепенното свиване на паричните стимули на Федералния резерв.

През миналата година Fannie Mae е спечелила 2,8 млрд. долара от продажби на проблемни жилища спрямо 254 млн. долара през 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още