IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да си купиш апартамента на съседа

Заможните собственици на жилища в Лондон търсят начини за разширяване на апартаментите си

12:18 | 11.04.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Да си купиш апартамента на съседа

Заможните собственици на жилища в апетитните централни райони на Лондон се разширяват, като изкупуват жилищата на техните съседи. Целта им е да създадат много по-просторни апартаменти, за които биха получили доста по-висока цена, пише Bloomberg.

Много от жилищата в централните райони на Лондон са на над 100 години и не разполагат нито с пространството, нито с екстрите, които богатите купувачи търсят. Това кара собствениците им да търсят възможности за разширяване, като купуват съседните апартаменти, включително и с подземни етажи.

В Кенсингтън и Челси например молбите за сливане на жилища са се увеличили повече от три пъти през миналата година. Местните власти са получили 27 подобни искания само през първите два месеца на годината.

За средностатистически апартамент в най-желаните централни райони на Лондон купувачите плащат по над 16 хил. паунда на кв. м (около 27 хил. долара), коментира Oliver Hooper от Huntly Hooper Ltd. пред информационната агенция. За сравнение, в Манхатън средната цена е около 14 500 долара.

За по-обширни апартаменти в централните райони на Лондон обаче цената може да скочи до над 43 хил. паунда на кв. м. Като се приспаднат разходите за строителството и ремонта, ръстът е от около 30 на сто, изчисляват експерти.

През последните пет години цените на луксозните имоти в Лондон непрекъснато нарастват заради засиленото търсене от богати чуждестранни купувачи.

Местните власти в британската столица обаче обмислят налагането на рестрикции на подобно разширяване на апартаменти заради острия недостиг на жилища в града.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още