IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Фондовете за инвестиции в здравни заведения в САЩ възвръщат позициите си

Пазарните участници отново се насочват към акциите на инвеститорите в здравни заведения заради сигурните доходи

09:55 | 09.04.14 г. 1
Фондовете за инвестиции в здравни заведения в САЩ възвръщат позициите си

Компаниите в САЩ, които притежават здравни заведения – клиники, домове за възрастни хора и други подобни, бяха пренебрегнати през миналата година от инвеститорите, въпреки че се считаха за една от най-сигурните инвестиции и източник на гарантиран доход от инвестиция в имот, пише Wall Street Journal.

Тази година обаче фондовете за инвестиции в здравни заведения отново са предпочитани от пазарните участници. От началото на годината акциите им са сред най-добре представящите се позиции в сектора на инвестиционните фондове за имоти, който е донесъл средно 10 на сто възвръщаемост, според Dow Jones Equity All REIT Total Return Index.

За същия период акциите само на фондовете за инвестиции в здравни заведения са поскъпнали със средно 14 на сто.

„Когато пазарът е нестабилен, обикновено има някакво макроикономическо или геополитическо събитие, както в момента е кризата между Русия и Украйна. В такива моменти инвеститорите избират по-безопасните позиции, като фондовете за инвестиции в здравни заведения са сред тях“, коментира Даниъл Бърстайн от Stifel Nicolaus & Co.

По принцип тези фондове не управляват самите здравни заведения. Те притежават недвижимите имоти, които отдават под наем на оператори на лечебни заведения и на заведения за асистиран живот. Някои от компаниите притежават и лаборатории и медицински офис сгради, които отдават на научни работници и друг бизнес.

Доброто представяне на акциите на фондовете за инвестиции в здравни заведения се дължи и на успокоението на инвеститорите за лихвените нива. Ценните книжа са особено чувствителни при движения на лихвите, тъй като приходите им идват от дългосрочните наеми. При ръст на лихвите фондовете обаче не успяват да увеличат наемите така, че да покриват нарастващите разходи за заемни средства.

Отделно законодателите в САЩ се отказаха да съкращават някои здравни разходи, което допълнително се отрази благотворно на акциите на фондовете, инвестиращи в здравни заведения. Ако тези разходи бяха намалени, вероятно много от операторите на здравни заведения нямаше да могат да си позволят да наемат квалифициран персонал и други разходи.

Друг позитивен фактор е засилването на позициите на биотехнологичните клъстери, които също в повечето случаи са собственост на фондове за инвестиции в здравни заведения. Поскъпват и акциите на компаниите, които предоставят лаборатории под наем, тъй като привличат печеливши фармацевтични играчи.

Сигурно е също така, че законът на Барак Обама за достъпното здравеопазване също ще доведе до ръст на акциите на фондовете, инвестиращи в здравни заведения, заради очакваното засилване на търсенето на такива услуги.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Йелоустоун евентуална причина за края на света
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още