IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайски компании за имоти купуват дялове в банки

Инвестициите пораждат съмнения за мотивите на сделките и дали дружествата няма да се опитат да получат преференциално финансиране

11:17 | 07.04.14 г. 2
Китайски компании за имоти купуват дялове в банки

Китайски компании за имоти купуват дялове в банки, което засилва опасенията, че и без това силно задлъжнелият строителен бизнес се опитва да се хареса на банките, пише FT.

Десет китайски компании за имоти, сред които Vanke, Evergrande и Tian Tai,  са инвестирали 18,4 млрд. юана (3 млрд. долара) в банки, сочат данни, публикувани в официалния вестник на китайската централна банка. Yuexiu Group е стигнала още по-далеч – придобила е Chong Hing Bank в Хонконг в края на миналата година.

Някои от тези компании са силно задлъжнели, което предизвиква въпроси какви са мотивите за тези сделки и дали дружествата ще се опитат да използват връзките си с банките, за да получат преференциално финансиране.

Централната банка подчертава, че след като дружество за имоти е станало акционер в банка, стопанските им отношения вече се третират като сделки между свързани лица и ще бъдат наблюдавани и контролирани още по-внимателно.

Спадът на продажбите на жилища в Китай от началото на годината и невъзможността на няколко по-малки строители да изпълняват задълженията си засили опасенията за срив на пазара на имоти.

Заради притесненията от евентуалните щети регулаторите отдавна се опитват да ограничат експозицията на банките към сектора на недвижимите имоти, като наложиха рестрикции за кредитирането към строителни компании и купувачи на имоти.

Рейтинговите агенции засега са предпазливи по отношение оценките на сделките, тъй като инвестициите все още са в малки мащаби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
stomanen
преди 10 години
Бъдещето е на БРИКС. Ако на някой не му харесват фактите и тенденциите може да се просере ако иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Много скоро, когато ги достигне очакваното "време на сънищата", няма да са отделни компании които да бъдат по отделно "прибрани" чрез спасяване (банки и строители), а ще са едно цяло (банко-строители), което ще си мени баланса... идеята не е тяхна разбира се :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още