IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Още един фонд за имоти в Испания се прицели към борсата

Целта на Merlin Properties е да стане най-големият публичен фонд за имоти в страната

12:01 | 01.04.14 г.
Още един фонд за имоти в Испания се прицели към борсата

Още един испански фонд за имоти планира да набира средства чрез борсата, съобщава Ройтерс. Merlin Properties, който ще бъде управляван от местната инвестиционна компания Magic Real Estate, е определил Credit Suisse за консултант по първичното публично предлагане на акции (IPO).

Публичните фондове за инвестиции в имоти набират скорост в Испания, след като правителството облекчи законодателните регулации през миналата година. Те успяха да привлекат и доста големи инвеститори, предимно от САЩ.

По-рано тази година Hispania и Lar Espana Real Estate набраха общо близо 1 млрд. евро, а в IPO-та се включиха милиардерът Джордж Сорос и Pimco.

Цените на имотите в Испания продължават да се понижават. Спрямо пиковите равнища, достигнапи през 2007 г., намалението достига около 40 на сто, посочва информационната агенция.

Според инвеститори обаче пазарът, най-вече в големите градове като Мадрид и Барселона, почти е достигнал повратната си точка.

Целта на Merlin Properties е да стане най-големият публичен фонд за имоти в Испания по пазарна стойност. Набраните от фонда средства ще бъдат инвестирани в портфейл от имоти в страната, отдавани под наем, както и бизнес имоти в съседна Португалия.

Миналата седмица Lar осъществи и първите си сделки. Фондът купи два търговски центъра в Северна Испания.

Инвестиционната компания Magic Real Estate е основана през 2012 г. от Исмаел Клементе и Мигел Олеро, които са работили в подразделението за имоти в Испания на Deutsche Bank. Имотите под управлението на компанията са за 2,8 млрд. евро.

Magic Real Estate преговаря с национализираната Catalunya Banc за придобиването на звеното ѝ за управление на имоти, информират запознати източници, пожелали анонимност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още