IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Банките в Испания - водещ продавач на проблемни имоти

Експерти смятат, че банките притежават над 400 хил. жилища, парцели и бизнес имоти с двойно по-висока стойност от официално обявената

09:30 | 28.03.14 г. 2
Банките в Испания - водещ продавач на проблемни имоти

Испанските банки са обременени с отнети имоти за над 40 млрд. евро и са под все по-голям натиск да продават заради завръщащите се инвеститори, привлечени от ниските цени, пише Bloomberg.

Икономиката на Испания се възстановява от петте години на спад, а банките се опитват да намалят разходите за поддръжка на имотите. Това създава предпоставка за ръст на продажбите, коментира Фернандо Акуна, основател на консултантската компания Aura Real Estate Experts.

Според оценките на компанията стойността на проблемните активи на банките в страната е двойно по-висока от официално обявеното. Експертите смятат, че банките притежават над 400 хил. жилища, парцели и бизнес имоти.

“Разликата между офертните цени и цените при сделката се стеснява”, коментира още Акуна. “Като се има предвид огромния запас на разположение, прогнозираме, че ще има и ръст на продажбите на недвижими имоти и проблемни кредити през следващите месеци”, допълва той.

Заради тежката рецесия банките в Испания масово придобиваха обезпеченията по ипотечни кредити и заеми за бизнеса. Междувременно се наложи Мадрид да потърси спасителна помощ за банковия сектор и да редуцира броя на спестовните банки от 45 до 7.

По-ниските цени на имотите и възстановяването на икономиката обаче отново привлякоха инвеститорите в Испания. Това дава шанс на кредиторите да намалят бремето от притежаването на имоти.

В последните години пазарът на проблемни имоти в Испания се разрасна силно заради ръста на просрочията и последващите възбрани. Сега обаче банките усилено се опитват да продадат жилищните активи, които са взели заради неизплатени заеми, като намаляват цените. През 2013 г. отнети от кредиторите жилища в Испания са се продавали със средна отстъпка от 72% в сравнение с 48% през 2009 г., сочат данни на Fitch Ratings.

Отделно действа и “лошата банка” на Испания, която беше създадена през 2012 г. Тя абсорбира проблемни активи за 50 млрд. евро. До ноември “лошата банка” е продала 6 400 имота и е генерирала над 2 млрд. евро приходи през първата си година.

Още за европейската банкова система вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:30 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Людени
преди 10 години
Бяха водещи (те, баМките) преди .... ще бъдат водещи и сега ! :-]]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Като се има предвид огромния запас на разположение, прогнозираме, че ще има и ръст на продажбите на недвижими имоти и проблемни кредити през следващите месеци - правилно прогнозираш, но изхождайки САМО от горното не следва това, а обратното! Ако имаш вътрешна инфо за очакваните QE до няколко месеца в ЕС, то ДА от тук може да се очаква "прогнозата".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още