IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ: Моделът на урбанизация в Китай е неефективен

Китайските градове трябва да започнат да растат на височина, което ще свали много цената на инфраструктурата, смятат от Световната банка

22:38 | 27.03.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
СБ: Моделът на урбанизация в Китай е неефективен

От 1995 насам градското население в Китай е нараснало с 300 милиона, с което качеството на здравеопазването и околната среда се е влошило чувствително. Проблемът е толкова сериозен, че всъщност започва да се отразява на икономическия растеж.

Досега регионалните правителства, които се нуждаят от приходи, придобиваха земя на безценица, обикновено земеделска земя, и след това я продаваха на строителни предприемачи с премия. Това води до урбанизирането на нови райони.

Според Световната банка този модел е неефективен и разхитителен. Според нея китайските градове трябва да са по-концентрирани, а това означава да започнат да растат на височина. При един по-компактен град инвестиционната цена на инфраструктурата ще е много, много по-ниска.

Така през следващите 15 години могат да бъдат спестени 1,4 трилиона долара. Това са 15% от БВП на страната. Тези пари, според Световната банка, могат да се използват за социално осигуряване, включително на емигрантите от провинцията, които за момента нямат регистрация в градовете, не се ползват дори от елементарно здравеопазване и децата им не могат да се запишат на училище.

Днес работещите в градовете имат около 3 пъти по-високи доходи от тези в провинцията, така че ако миграцията се увеличи, да кажем с още 100 милиона до 2020 г., това наистина ще увеличи доходите на тези хора няколко пъти. Хората в градовете обаче не искат да плащат за тези, които досега не са внасяли средства в системата.

Вижте още във видеото на Bloomberg!

 

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
"Досега регионалните правителства, които се нуждаят от приходи, придобиваха земя на безценица, обикновено земеделска земя, и след това я продаваха на строителни предприемачи с премия. " - в ЕС е приоритет на местните под-системи! За местните маймуни има специализирани права във вид на ограничения: Натура2000
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още