IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Азиатските инвеститори разширяват присъствието си на чуждите пазари на имоти

Най-предпочитаните от азиатските инвеститори дестинации остават Лондон и Сидни

11:34 | 25.03.14 г.
Азиатските инвеститори разширяват присъствието си на чуждите пазари на имоти

Азиатските инвеститори в имоти разширяват географските си граници. Традиционно активни в родните си страни, те наливат все повече и повече средства на чуждите пазари на имоти, пише консултантската компания Colliers International, цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.

През последните години инвестициите на азиатците в чужбина са се увеличили от около 1 млрд. долара в началото на века до около 30 млрд. долара през 2013 г., изчислява компанията.

Азиатските инвеститори се възползват от по-ниските цени и по-добрата доходност на американския и на европейските пазари, както и от ръста, който се очаква като последствие от възстановяването на икономиката. Най-предпочитани от тях са водещите пазари заради високото ниво на прозрачност.

Родните им пазари, както и Сингапур и Хонконг, вече не са толкова привлекателни заради мерките за „охлаждане“, които местните правителства предприеха, за да ограничат ръста на цените.

В последните години най-големите нетни купувачи на имоти извън Азия са инвеститорите от Хонконг, континентален Китай и Сингапур. Очаква се присъствието им на чуждите пазари на имоти да се засили.

През последните месеци Южна Корея също се очертава като интересна дестинация за инвестиции от Китай. През миналата година обемът на чуждите инвестиции в сектора на имотите в страната се е увеличил с 50 на сто.

Най-предпочитаните от азиатските инвеститори дестинации обаче остават Лондон и Сидни. Сред другите градове, които вече успешно привличат азиатски инвестиции в сектора на имотите, са Мюнхен, Париж и Мадрид.

Азиатците са и водещите купувачи на т. нар. трофейни активи в Европа, САЩ и Австралия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още