IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Промени в пенсионната система на Острова дават нов тласък на имотния пазар?

Пенсионерите ще могат да получат еднократно пенсионните си спестявания, което "освобождава" над 120 млрд. паунда за инвестиции

11:31 | 24.03.14 г. 2
Промени в пенсионната система на Острова дават нов тласък на имотния пазар?

Промените в пенсионната система във Великобритания, предложени от финансовия министър Джордж Осбърн, може да предизвикат още по-силна вълна от инвестиции на пазара на имоти, пише FT.

Според брокери все повече пенсионери, в търсене на сигурен доход, ще се насочат към инвестиции в имоти, които да отдават под наем, след като финансовият министър обяви, че те ще могат да получат накуп, еднократно, спестяванията си за пенсия.

Пазарът на имоти на Острова вече прегрява заради засиленото търсене от страна на чужди инвеститори, както и заради купувачите на първо жилище, подкрепени от правителствените схеми, на фона на затегнатото предлагане, тъй като строителните компании не успяват да строят достатъчно жилища, за да се отговори на търсенето.

Експерти предупреждават, че прегряването на жилищния пазар във Великобритания заплашва икономическото възстановяване и може да предизвика и ръст на лихвите.

Брокери настояват правителството да разшири програмата си за подкрепа на строителството и да прекрати стимулите за купувачите.

Според Джеймс Лойд, директор на института Strategic Society Centre, финансовият министър на практика е „освободил“ около 120 млрд. паунда пенсионни спестявания. Той предупреждава, че най-много от ситуацията ще изгубят купувачите на първо жилище, за които имотите ще стават все по-недостъпни.

От британското финансово министерство обаче омаловажават предупрежденията. Според тях към 2018 г. цените на жилищата ще са под пиковите равнища, достигнати през 2007 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Окончателно съм убеден, че Осбърн е като луд с картечница! Пукне ли се този балон, Камерън да забрави да бъде преизбран. А до изборите има още доста време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Да бързат, че ТАМ вече изпуснаха влака... дето маймуните бяха обърнати да го чакат в другата посока :))))))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още