IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените и наемите на жилища в Кипър продължават да падат

Сделките също намаляват, най-вече заради отлива на местните купувачи

14:57 | 21.03.14 г.
Цените и наемите на жилища в Кипър продължават да падат

Цените и наемите на жилища в Кипър продължават да падат, сочат данни на британския Кралски институт на лицензираните оценители (RICS), цитирани от онлайн изданието propertywire.com.

Това обаче не привлича инвеститори – сделките също продължават да намаляват на фона на банковата криза в страната, най-вече заради отлива на местните купувачи, които са засегнати от високата безработица и спада на доходите, допълва изданието.

Цените на къщите и апартаментите в Кипър са се понижили със съответно 1,6% и 0,5% през последното тримесечие на миналата година спрямо предходното тримесечие. Най-силен спад е отчетен в Ларнака – 1,4% при цените на къщите, и Никозия – 6,8% на цените на апартаментите.

Цените на търговските имоти са се понижили средно с 3,2%, на офисите – с 1,4%, а на складовете – с 0,7%.

На годишна база цените на къщите и апартаментите средно за Кипър са се понижили със съответно 10,5% и 13,3%. При търговските площи годишното намаление е 19,8%, при офисите – 12,8%, а при складовете – 15,4%.

Наемите в Кипър през последните три месеца на миналата година спрямо предходното тримесечие са се понижили с 1% за апартаментите, 1,3% - за къщите, 3% - за търговските площи, 1,4% - за складовете, и 18,8% - за офисите. На годишна база пониженията са съответно 13,3%, 12,3%, 29,4%, 18% и 18,8%.

В края на 2013 г. брутната доходност от апартаментите е била 3,8%, от къщите – 1,9%, от търговските имоти - 5,3%, от складовете – 4,5%, а от офисите – 4,3%. Експертите подчертават, че паралелната редукция на наемите и капиталовите стойности поддържа относително стабилни нивата на доходност от инвестициите и на по-ниски равнища в сравнение с други пазари.

В доклада се посочва, че през последното тримесечие на миналата година икономиката на Кипър е започнала да се стабилизира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

Финанси виж още