IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Сградното строителство е основен двигател на строителната продукция в Европа

Темповете на възстановяване на българската строителна индустрия от кризата изостават в сравнение с европейските

13:42 | 19.03.14 г. 2
Сградното строителство е основен двигател на строителната продукция в Европа

Строителството на сгради е основен двигател на ръста на строителната продукция в Европейския съюз (ЕС) и еврозоната, за разлика от България.

През януари общата строителна продукция в 18-те държави от валутния блок е нараснала средно с 1,5% спрямо предходния месец и с 8,8% на годишна база, докато в ЕС е отчетено повишение от съответно 1,3% и 7,3%.

Месечният ръст на сградното строителство в еврозоната е 1,7%, докато инженерното се свива с 1,2%. На годишна база инженерното строителство в еврозоната отбелязва ръст от 7,6%, но при сградното е още по-силен – 9,1%.

Тенденциите в ЕС са подобни. На месечна база е отчетен 1,6% ръст на сградното строителство и 1,8% спад при инженерното. На годишна база повишението при инженерното строителство достига 3,8%, докато при сградното е 8,1%.

В България през януари продукцията от гражданското и инженерно строителство е ускорила ръста до 6 на сто спрямо декември, когато се повиши с 1,1%, а на годишна база отбеляза ръст от 14,6%. При сградното строителство през януари спрямо декември беше отчетен спад от 0,7%, а на годишна база – 3,9%.

Данните сочат още, че темповете на възстановяване на българската строителна индустрия от кризата изостават в сравнение с европейските. Годишният ръст на общата строителна продукция у нас през януари достигна 3,6% срещу 7,3% в ЕС и 8,8% в еврозоната.

Само на месечна база ръстът на строителната продукция в България леко изпреварва този в ЕС и еврозоната – 2,2% при съответно 1,3% и 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
http://bnt.bg/part-of-show/milioni-pusteeshti-zhilishta-v-evropa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
А има милиони пустеещи сгради?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още