IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в индустриални имоти в Европа се очаква да достигнат 20 млрд. евро

Сред ключовите двигатели на пазара са инвеститорите от Северна Америка, които купуват цели портфейли от индустриални имоти, според консултантска компания

10:37 | 19.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в индустриални имоти в Европа се очаква да достигнат 20 млрд. евро

Обемът на инвестициите в индустриални имоти в Европа може да достигне 20 млрд. евро през тази година, прогнозират от консултантската компания Cushman & Wakefield.

"Пазарът в Европа се очаква да продължи да расте, каквито са и глобалните тенденции заради разширяването на традиционната и онлайн търговията. Очакванията са, че пазарът ще продължи да се разширява с по-бързи темпове в сравнение с другите сегменти от пазара на бизнес имоти“, коментира Дейвид Хъчисън от компанията.

През последните три месеца на 2013 г. обемът на инвестициите в индустриални имоти се е повишил с 33% до 5,6 млрд. евро спрямо предходното тримесечие, отчитат от компанията.

За цялата година обемът на инвестициите в сегмента е нараснал с над 57 на сто до над 16 млрд. евро срещу ръст от 27 на сто за сектора на бизнес имотите като цяло, 19% - за търговските площи, и 22% - при офисите.

Същевременно делът на инвестициите в индустриални имоти спрямо общия обем на инвестициите в бизнес имоти се е увеличил до 9,8% през миналата година спрямо 7,9% през предходната, сочат още данните на компанията.

Търсенето е силно както от международните, така и от вътрешните инвеститори, но сред ключовите двигатели на пазара се нареждат инвеститорите от Северна Америка, които купуват цели портфейли от индустриални имоти, посочва онлайн изданието property-magazine.eu.

Засиленото търсене оказва натиск върху доходността от активите на ключовите пазари, заради което второстепенните пазари ще привличат все по-голямо внимание. От компанията прогнозират, че инвеститорите ще се фокусират върху качеството на локацията, активите и местната работна сила, отколкото върху разликата между доходността от активите на водещите и второстепенните пазари.

Засилва се и търсенето на нови типове дистрибуционни центрове заради експанзията на електронната търговия.

Очакванията са през тази година да се засили спекулативното строителство в ключовите логистични хъбове. Като най-перспективни региони с най-силен ръст на инвестициите в индустриални имоти се очертават Южна Европа и Централна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:14 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още