IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на новите жилища в Китай забавят темповете на ръст

Като цяло виждаме, че секторът на имотите става все по-голяма заплаха за растежа и финансовата стабилност тази година, според икономист

10:22 | 18.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Цените на новите жилища в Китай забавят темповете на ръст

Ръста на цените на новите жилища в Китай се е забавил миналия месец заради затегнатия достъп до кредити и въведените допълнителни мерки за ограничаване достъпа до жилищния пазар в отделни градове, предава Bloomberg.

Цените на новите жилища в Пекин и южния град Шънджън са се увеличили с по 0,2% през февруари спрямо януари, което е най-бавният темп на ръст от октомври 2012 г., сочат данните на националното статистическо бюро на Китай.

Цените в Шанхай са нараснали с 0,4% - най-бавният ръст от ноември 2012 г. В Гуандзъ е измерено повишение от 0,5%.

Цените на новите жилища са се увеличили в 57 от 70-те града, които наблюдава статистиката. Ръстът на цените в първостепенните градове се забавя и на годишна база – той достига 16% през февруари, което е най-слабото повишение поне от миналия август.

„Като цяло виждаме, че секторът на имотите става все по-голяма заплаха за растежа и финансовата стабилност тази година“, коментира Дариуш Ковалчик, старши икономист и стратег в Credit Agricole.

Премиерът на Китай Ли Къцян коментира преди дни, че правителството обмисля мерки за „охлаждане“ и на инвеститорския апетит към сектора на имотите в страната. Властите искат да се преборят и с прекомерното кредитиране, като прекратиха практиката да помагат на компании пред фалит заради дългове.

Най-новият корпоративен банкрут е на китайска строителна компания - Zhejiang Xingrun Real Estate Co., заради дълг от 3,5 млрд. юана (566 млн. долара). Най-големият акционер в дружеството е бил задържан, а сред кредиторите на компанията са и 15 банки, съобщават запознати анонимни източници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още