IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в търговски имоти в Европа записват ръст през 2013 г.

Най-силен е апетитът на инвеститорите към водещите пазари - Великобритания и Германия, както и към търговските центрове

13:25 | 12.03.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Инвестициите в търговски имоти в Европа записват ръст през 2013 г.

Инвестициите в търговски имоти в Европа са се увеличили до 34 млрд. евро през 2013 г., сочат данни на консултантската компания DTZ, цитирани от онлайн изданието property-magazine.eu.

Ръстът се дължи основно на инвестициите през последните три месеца на миналата година – трансакциите за периода са достигнали рекордно ниво от началото на кризата.

За сравнение, обемът на инвестициите в търговски имоти в Европа през 2012 г. е достигнал 29 млрд. евро. Обемът от 2013 г. надвишава и средното ниво за периода 1999 – 2012 г., което се изчислява на 28 млрд. евро.

Най-силен е апетитът на инвеститорите към водещите пазари на търговски имоти – Великобритания и Германия. Двете страни са привлекли през миналата година съответно 11,1 и 9,3 млрд. евро.

Най-рязък ръст на инвестициите е отчетен в Южна Европа – до 3 млрд. евро от 700 млн. евро през 2012 г., сочат данните на компанията.

Пазарните играчи предпочитат търговските центрове – делът на сделките с шопинг центрове възлиза на над 60 на сто от обема на трансакциите за миналата година.

Местните инвеститори доминират на пазара на търговски центрове – те са осъществили 54 от сделките през миналата година. Трансграничните инвеститори са реализирали 27 на сто от вложенията в шопинг центрове в Европа. От тях фондовете са доминиращите играчи на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:18 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още