IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на бизнес имоти в България постепенно се връща към живот*

Обемът на инвестициите в България би могъл да се удвои в сравнение с миналата година и да достигне между 100 и 130 млн. евро, според консултантска компания

11:56 | 12.03.14 г.
Пазарът на бизнес имоти в България постепенно се връща към живот*

Пазарът на бизнес имоти в България, както и в Унгария и Румъния, постепенно се връща към живот. Това се посочва в доклад на консултантската компания Colliers International за инвестициите в бизнес имоти в Източна Европа през 2013 г.

“Все по-голям брой инвеститори търсят активи извън основните европейски пазари и с правилните ценови условия, наличието на дългово финансиране и стабилни икономически фундаменти допълнително съживяване на инвестиционната активност през 2014 г. е много вероятно”, посочва компанията, цитирана от онлайн изданието property-magazine.eu.

Докато обаче не се подобри достъпността до дългово финансиране, както и наличието на качествени продукти в страната ни, инвестиционният оборот ще остане ограничен. Отделно инвеститорите трябва да добият повече увереност в стабилността на българската и останалите източноевропейски икономики, подчертават експертите.

Компанията отчита, че още през третото тримесечие на миналата година инвестициите в бизнес имоти в Източна Европа са надвишили с 26 на сто обема им през 2012 г. Обемът на инвестициите в бизнес имоти в региона е достигнал 11,14 млрд. евро през цялата 2013 г.

Липсата на дългово финансиране е основният фактор, който задържа напредъка на второстепенните за региона пазари. Същевременно се очаква бурното развитие на трите водещи пазара – Русия, Полша и Чехия, да продължи. През миналата година те са привлекли 83% от общия обем на инвестициите в бизнес имоти.

В сравнение с 2012 г. обаче обемът на трансакциите извън тези три пазара се увеличава. Все пак средният размер на трансакцията в по-периферните пазари от региона изостава значително в сравнение с основните. Докато в Русия средният размер на сделките достига 135 млн. евро, а в Полша и Чехия – съответно 52 млн. евро и 43 млн. евро. За сравнение, за България средният размер на сделката достига 24 млн. евро, за Унгария – 25 млн. евро, а за Балтийските държави – по около 5 млн. евро.

Пазарът на бизнес имоти – накъде през 2014 г.?

Според консултантската компания Forton, партньор на глобалната компания Cushman & Wakefield в България и Македония, българският пазар ще нарасне тази година поради по-високото търсене на имоти в световен мащаб, очакваното удвояване на икономическия ръст от 0,9 до 1,7—1,8% през 2014 г. и предлагането на повече активи.

През миналата година в България са отчетени придобивания на стойност 54 млн. евро по методологията на Cushman & Wakefield, с 26% повече от предходната. Поради ниското равнище от последните две години от Forton прогнозират, че през 2014 г. обемът би могъл да се удвои в сравнение с миналата и да достигне между 100 и 130 млн. евро.

„През последните две години инвестициите бяха значително по-ниски, отколкото може да се очаква предвид наличните активи и историческият интерес на чуждестранни и местни инвеститори. Смятам, че през тази година пазарът ще започне да наваксва изоставането”, коментира Михаела Лашова, изпълнителен директор на Forton.

Завръщането на чуждестранните инвеститори ще доведе до повече сделки с големи активи, които генерират стабилен доход от наеми - клас А офис сгради с висока заетост, значими търговски центрове и хотели. Очаква се да продължи предлагането на имоти от кредиторите, от което да се възползват и местни инвеститори.

Лашова обаче предупреждава, че българският пазар ще продължи да е зависим от единични сделки.

Cushman & Wakefield прогнозира, че през тази година инвестициите на глобалния пазар на бизнес имоти ще се увеличат до 968 млрд. евро (1,33 трлн. долара) от 859 млрд. евро (1,18 трлн. долара) през 2013 г., което е най-високото ниво от 2007 г. и с 22,6% повече спрямо 2012 г.

* Актуализирано с данни на Cushman & Wakefield

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още