IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти ще следят дали банките в Италия оценяват коректно обезпеченията по кредити

Оценките на обезпеченията са един от най-големите източници на несигурност за италианските банки, които също се подготвят за стрес тестовете на ЕЦБ

10:52 | 10.03.14 г.
Експерти ще следят дали банките в Италия оценяват коректно обезпеченията по кредити

Централната банка на Италия наема консултанти по недвижими имоти, които да следят дали банките коректно оценяват имотите, приемани като обезпечения, заради стагнацията на цените, предава Ройтерс.

Институцията освен това може да принуди кредиторите да отделят по-голям буфер, за да се предпазят от фалит, допълва информационната агенция.

Очаква се до средата на април банката да реши кого точно ще наеме, за да следи политиката на кредиторите по отношение на кредитите, свързани със сектора на имотите. Сред кандидатите са Prelios Valuations, част от групата Prelios, както и консултантската компания CBRE.

Оценките на обезпеченията са един от най-големите източници на несигурност за италианските банки, които също се подготвят за стрес тестовете на Европейската централна банка (ЕЦБ). Седем банки планират да наберат над 7,5 млрд. евро, за да подсилят балансите си.

Проблемните кредити в Италия се удвоиха от 2010 г. насам. По оценки на много експерти нуждите от допълнителен капитал може да набъбнат и до 20 млрд. евро, като се имат предвид оценките на обезпеченията по много от кредитите за сектора на имотите.

Според анонимни източници на информационната агенция много от банките в Италия вече работят по оценките на обезпеченията. Финансовите институции обаче се опасяват, че това няма да е достатъчно. Прекомерната им предпазливост обаче може да има катастрофални последици, тъй като това допълнително ще окаже натиск върху пазара на недвижими имоти.

Малкият и среден бизнес залагаше имотите си – главно складове и фабрики, за да тегли кредити, необходими за дейността. Заради кризата, свиването на брутния вътрешен продукт (БВП) и срива на производството обаче хиляди компании банкрутираха, а цените на активите им се понижиха драстично, което сериозно затрудни оценките им.

ЕЦБ започва нова оценка на състоянието на най-големите банки в еврозоната, преди да поеме надзорните функции през есента. Очаква се финалните резултати да бъдат публикувани през ноември.

Европейският финансов регулатор посочва, че банките ще трябва да обясняват всяка „дупка“ в балансите си.

Евентуална преоценка на обезпеченията на италианските банки би довела до съществен ръст на провизиите им. Финансовите институции вече отделиха милиарди през 2012 г., за да покрият загубите от кризата.

Очаква се обаче проблемните кредити в Италия да продължат да растат през следващите години, като през 2015 г. ще достигнат над 190 млрд. евро, прогнозира банковата група ABI.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още