IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инвестициите в хотели в Европа са достигнали най-високо ниво от 2007 г.

Значително се е подобрила достъпността до кредити от европейски и чужди банки, според HVS London

12:22 | 04.03.14 г.
Инвестициите в хотели в Европа са достигнали най-високо ниво от 2007 г.

Инвестициите в хотели в Европа са достигнали най-високото равнище от 2007 г. през миналата година, сочат данни на консултантската компания HVS London, цитирани от онлайн изданието worldpropertychannel.com.

Обемът на трансакциите е достигнал 7,7 млрд. евро през 2013 г. Само през първите три месеца на годината са били сключени сделки за 4,2 млрд. евро – повече от половината за цялата година.

Инвеститорите в хотели вече нямат толкова проблеми при намирането на финансиране за първокласни активи. Значително се е подобрила достъпността до кредити от европейски и чужди банки, посочва се в доклада.

Най-предпочитаният от инвеститорите хотелски пазар в Европа е Великобритания. Инвестициите в сегмента в страната достигат 3 млрд. евро през 2013 г., което е 39% от общия обем на инвестициите в хотели на Стария континент.

Най-силен ръст на инвестициите през миналата година е отчетен в Холандия – със 118% спрямо 2012 г. до почти 500 млн. евро.

През миналата година портфейлните сделки доминират – общият обем на портфейлните трансакции достига 3,3 млрд. евро, което е с 48 на сто повече спрямо предходната година.

Сред емблематичните за годината сделки е тази за портфейла на Groupe du Louvre с купувач Constellation Hotels, както и за 42 хотела на Marriott във Великобритания с купувач Abu Dhabi Investment Authority.

Значително е нараснала активността на купувачите от Близкия Изток, посочва още консултантската компания. Капиталовият поток от региона е достигнал дял от 30 на сто от общия обем на инвестициите през 2013 г., докато през 2012 г. делът му беше само 12%.

Засилват се и сделките на хотелския пазар от богати физически лица. През миналата година е отчетен ръст на тези инвестиции със 70 на сто до общо 982 млн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още