IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръстът на цените на жилищата в САЩ се е забавил в края на миналата година

През 2013 г. като цяло цените на жилищата в страната са нараснали най-бързо от 8 години

16:48 | 25.02.14 г.
Ръстът на цените на жилищата в САЩ се е забавил в края на миналата година

Ръстът на цените на жилищата в САЩ се е забавил в края на миналата година, но през 2013 г. като цяло е отчетено най-силното повишение от осем години насам, съобщава онлайн изданието MarketWatch.

Цените на жилищата в 20 от големите градове на страната са се понижили с 0,1% през последния месец на годината спрямо предходния, според индекса на S&P/Case-Shiller. Понижението е за втори пореден месец, като в 11 от наблюдаваните 20 града е регистрирано намаление на цените.

Със сезонните корекции месечният ръст на цените на жилищата през декември достига 0,8% срещу 0,9% през ноември.

„Ръстовете се забавят на месечна база и най-силното възстановяване на цените на жилищата вероятно е вече зад гърба ни“, коментира Дейвид Блицър, председател на индексния комитет. „Сезонно изгладените данни също разкриват известно „омекване“ и отслабване“, допълва той.

На годишна база през декември обаче е отчетен ръст на цените на жилищата в наблюдаваните градове от 13,4%. Това е и най-бързият темп на растеж от 2005 г. насам. Подкрепа оказват и ниските запаси от жилища за продажба на фона на засиленото търсене, отбелязва изданието.

Очакванията са цените на жилищата в САЩ да продължат да забавят повишенията, въпреки че все повече продавачи се решават да излязат на пазара, тъй като повишаващите се лихви по ипотеките спират много от потенциалните купувачи.

Забавянето обаче не е непременно лошо за пазара и икономиката, посочват икономистите. Твърде бързият растеж на цените за кратък период от време би отказал още повече потенциални купувачи от сделка.

Въпреки резкия ръст през миналата година цените на жилищата в САЩ са с около 20 на сто под пиковите равнища, достигнати през 2006 г.

Пазарът на имоти в страната се изправя пред редица предизвикателства – бавният ръст на заетостта и новите работни места, както и новите регулации на ипотечния пазар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още