IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият директор на жилищния регулатор в САЩ се заема с достъпността на кредитите

Мел Уот спря планираните увеличения на таксите, които Fannie Mae и Freddie Mac вземат, за да гарантират ипотеки

12:33 | 20.02.14 г.
Новият директор на жилищния регулатор в САЩ се заема с достъпността на кредитите

Регулаторът на Fannie Mae и Freddie Mac има за приоритет да проведе срещи с компании за покупко-продажба на жилища - поредният сигнал, че институцията възприема сериозно опасенията на посредниците около предлагането на кредити, пише Ройтерс.

Fannie Mae и Freddie Mac са най-големите играчи в сектора на жилищното финансиране в САЩ, а решенията на техния регулатор – новият директор на Федералната агенция за жилищно кредитиране (FHFA) Мел Уот, могат да имат огромно въздействие върху потока на капитал към кредитополучателите.

Уот, който пое поста на 6 януари, до момента е провел няколко срещи с представители на компаниите от жилищния бранш. Една от тях се е състояла по-рано този месец с Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти (NAR).

"Уот внимателно изслуша притесненията ни", написа президента на NAR в блога си след срещата. Публикацията бе съпътствана от снимка на двамата мъже, които се ръкуват. "Ясно е, че Уот разбира ключовата роля на жилищните имоти за икономиката", допълва се в публикацията.

Уот демонстрира, че е на страната на индустрията още преди да поеме новите си функции. Той заяви, че ще спре планираните увеличения на таксите, които Fannie Mae и Freddie Mac вземат, за да гарантират кредити. Така той даде ранен сигнал, че запазването на достъпа на хората до ипотечните кредити ще играе централна роля в решенията, които ще взема.

Предшественикът на Уот - Едуард Демарко, често бе обект на критики от либерално настроени организации и политици. Именно Демарко одобри планираните увеличения на въпросните такси.

Fannie и Freddie в момента гарантират 60% от всички нови жилищни заеми в САЩ. Печалбата им от жилищното възстановяване в САЩ отива в хазната.

Данъкоплатците подкрепиха Fannie и Freddie със спасителен заем за 187,5 млрд. долара, след като те бяха придобити от държавата през 2008 г. В замяна на тази подкрепа двете дружества са внесли в държавния бюджет дивиденти за 185,2 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още