IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделската земя в САЩ привлича интереса на институционалните инвеститори

Цените нарастват бързо през последните години основно поради по-силното търсене на храни и фураж

14:08 | 22.02.14 г.
Земеделската земя в САЩ привлича интереса на институционалните инвеститори

Институционалните инвеститори изкупуват земеделска земя в САЩ с бързи темпове, а влиянието им започва да променя вида на отглежданите посеви и начина, по който се управлява земята, посочва се в доклад на Института в Оукланд, цитиран от Ройтерс.

Според анализа в момента има институционален капитал от 10 млрд. долара, предназначен за инвестиции в земеделска земя в САЩ, като през следващите 20 години собствениците си ще сменят близо 400 млн. акра.

"Поради редица причини - от нарастващите цени на храната до все по-силното търсене на биогорива, финансовият сектор проявява по-голям интерес към селскостопанската земя отвсякога", посочва се в доклада.

Документът цитира няколко изследвания и твърди, че влиянието на институционалните инвестиции в някои ситуации променя решенията какви посеви да се отглеждат, как да се управлява земята и какви практики на труд да се прилагат.

Авторите посочват, че индивидуалните фермери продължават да са най-големите купувачи на земеделска земя в САЩ, като тенденцията на институционална собственост все още е твърде нова, за да могат да се направят генерални изводи за въздействието ѝ. Въпреки това е изключително важно политиците да следят тази тенденция.

Има три компании, които са особено влиятелни до момента в процеса на придобиване на земеделска земя в САЩ: The Teachers Insurance and Annuity Association-College Retirement Equities Fund (TIAA-CREF) - един от най-големите пенсионни фондове в света, Hancock Agricultural Investment Group (HAIG) - част от Hancock Natural Resource Group, и UBS Agrivest, известна също като UBS Global Real Estate-Farmland, която е част от швейцарската компания за финансови услуги UBS.

Цените на земеделската земя в САЩ нарастват бързо през последните години основно поради по-силното търсене на храни и фураж, както и поради набиращата скорост биогоривна индустрия. Цените започнаха да се стабилизират, но остават много по-високи, отколкото преди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още