IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на търговски имоти в Европа отбелязва силно тримесечие

Обемът на инвестициите през последните три месеца на 2013 г. е на най-високо равнище от 2011 г.

11:17 | 19.02.14 г.
Пазарът на търговски имоти в Европа отбелязва силно тримесечие

Секторът на търговските имоти в Европа, Близкия изток и Африка е приключил 2013 г. със 75-процентен ръст на тримесечните обеми - най-високото ниво от 2007 г., благодарение на комбинацията от нарастващо доверие, по-добро предлагане на капитал и разпростриращо се търсене на различните пазари, посочва се в анализ на Cushman & Wakefield.

Въпреки че обемите на годишна база са на най-високото си равнище от 2011 г., в други сектори има по-бърз напредък, тъй като недостигът на предлагане до известна степен възпира активността при търговските имоти. Те бележат ръст със 17% на годишна база, докато при офисите увеличението е с 23%, а при индустриалните имоти - с цели 57%. В резултат на това делът на инвестициите в търговските имоти от общия обем на пазара за годината като цяло се свива до 23% спрямо 25% през 2012 г.

Повечето инвестиции са съсредоточени на пазара на търговски центрове, който набира скорост през четвъртото тримесечие. В същото време частните купувачи и наемателите остават активни инвеститори на популярните търговски улици.

Като цяло пазарът е наситен с трансгранични инвеститори, като преобладават играчите от Азия, но активизиране има и при капитала от Северна и Южна Америка.

Във Великобритания, Германия и Франция обемът на инвестициите през четвъртото тримесечие е нараснал с 62%, като в Германия и Франция увеличението е близо тройно. Във Великобритания то е по-слабо - с 34%. Въпреки това страната остава най-големият пазар на търговски имоти в Европа, като на нея се падат 29% от общата търговия в сектора за миналата година.

В същото време Бенелюкс бележи спад с 25%, а Скандинавските страни - с 16%, въпреки силното последно тримесечие.

В Централна и Източна Европа през четвъртото тримесечие на инвестициите в търговски имоти се падат 32% пазарен дял на фона на увеличението с 15%, дължащо се основно на скока в Русия и силното търсене в Полша. Най-силно подобрение обаче бележат пазарите, най-силно ударени от кризата в еврозоната - с 82%, благодарение най-вече на Испания и Италия, но също и на Гърция, Ирландия и Португалия.

Прогнозите за бъдещето са оптимистични след стабилизирането на търговията в сектора през миналата година. Ръст се очаква на повечето пазари, като в Западна Европа то ще бъде с 1,4%, а в Централна и Източна Европа - с 3,5% след ръста съответно с 0,1% и 2,3% през 2013 г.

На този фон търсенето на висококачествени търговски имоти на утвърдените ключови пазари се очаква да остане силно на фона на недостига на предлагане и търсенето на доходност, които ще предизвикват все повече инвеститори да разширят обхвата на търсенето с все по-силен фокус върху Испания и Италия, преди да се насочат към Португалия и вероятно и към Централна и Източна Европа по-късно през годината, прогнозират от компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още