IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът на имоти във Виена не познава криза

Цените в австрийската столица уверено вървят нагоре заради засиленото търсене и свитото предлагане

11:35 | 23.02.14 г. 2
<p>
	Виена оглави класацията на Mercer за най-добрите места за живеене през 2010, 2011 и 2012 г. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Виена оглави класацията на Mercer за най-добрите места за живеене през 2010, 2011 и 2012 г. Снимка: Ройтерс

Балът във Виенската опера - едно от най-бляскавите и романтични събития на сезона, ще се проведе по-късно този месец в австрийската столица, пише Wall Street Journal. Тържеството е един от общо около 450 балове, които се провеждат тук всяка година. Виена обаче има още една причина да празнува: тя премина през кризата в имотния сектор безболезнено.

Според нов доклад на компанията за недвижими имоти Knight Frank от есента на 2008 г., когато пазарите на имоти в Европа започнаха да се пропукват, цените в Австрия продължават да растат. В момента те са с 34,7% над нивата от 2008 г. Във Виена те са нараснали с 55,1%.

"Нямахме рецесия. През 2008 г. имаше леко забавяне и не се случваше нищо, но след това цените продължиха да вървят нагоре", казва Петер Маршал от агенцията за недвижими имоти Marschall Real Estate във Виена.

Причината за стабилния пазар на имоти в австрийската столица е проста - недостиг на предлагане. В този исторически град регулациите за строителство са изключително строги, поради което почти няма парцели за нови проекти.

В същото време търсенето е силно. Според Маршал по време на рецесията богатите австрийци (както и инвестиционните фондове) са пренасочили парите си от пазара на акции към недвижимите имоти.

Виена е все по-привлекателна и за чуждестранните купувачи. Миналото лято Маршал е продал най-скъпия апартамент в Австрия - имот за 15,3 млн. долара в центъра на града. Купувачът бил от Източна Европа.

Друг фактор е качеството на живот в австрийската столица. Тя е на първо място в изследванията на компанията за човешки ресурси Mercer за най-добрите места за живеене през 2010, 2011 и 2012 г. Проучването разглежда престъпността (ниска) и качеството на здравеопазването и училищата (отлично).

Според Мария Шпалт от Otto Immobilien около половината от купувачите ѝ са чужденци. Сред тях има германци, както и хора от нововъзникващи пазари в Източна Европа, Близкия и Далечния Изток, британци и американци.

Виена е разделена на 23 квартала, като богатите купувачи обикновено се насочват към първия, разположен в историческия център на града. Тук са съсредоточени повечето от най-хубавите сгради. Има и съвременни търговски центрове с множество международни марки и луксозни местни бутици, барове, ресторанти и кафенета.

Според Шпалт цените на имотите в първия квартал са между 20 400 и 26 900 долара/кв. м. При най-луксозните имоти те могат и да надхвърлят 40 хил. долара. Въпреки че някои от имотите на пазара се препродават, чуждестранните купувачи са привличани от строители, които трансформират занемарени и изоставени офиси и бизнес сгради в сърцето на града в луксозни апартаменти.

Докато първият квартал е мека на хората, предпочитащи енергията на центъра, семейните купувачи като цяло се насочват към 18-и и 19-и квартал в покрайнините на града, разположени във Виенските гори. В този район има големи вили, построени от заможни индустриалци и аристократи през 18 и 19 в. Къща с три или четири спални тук струва между 4 и 5,4 млн. долара. За 11 млн. долара може да се купи напълно ремонтирана къща с пет или шест спални върху голям парцел с басейн.

За чужденците порцесът по покупката на жилище във Виена е сравнително опростен. От 2006 г. насам европейците могат да купуват имоти в австрийската столица без ограничения, въпреки че трябва да предвидят бюджет от около 10% от цената на продажбата за данъци и разходи. Няма данък върху печалбата от продажба на имот, но продавачите дължат налог от 3,5%.

За купувачите извън ЕС процесът е по-сложен. Те могат да кандидатстват за държавно разрешително, което зависи от това дали работят или имат бизнес в града. Другият вариант е да учредят фирма на друго място в ЕС и след това да я използват, за да открият дъщерно дружество във Виена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още